Egyszeri és megismételhetetlen

A pécsi playback színház

"Válságok, félelmek, csalódások; Álomtörténetek; Szülőnek lenni - gyereknek lenni"... csak néhány cím - és egyben téma - a Pécsi Playback Színház idei előadásaiból. A színészek között találunk pszichológust, pszichiátert, tanárt, mérnököt, egyetemi oktatót, de valamilyen formában mindannyian kötődnek a pszichodrámához.

Zánkay András

Itt nincs előre megírt forgatókönyv, nincs rendező vagy éppen súgó - van viszont egy tízfős társulat, élükön a játékmesterrel, no meg persze a közönség, akik nélkül nincs előadás. A playback színház spontán, rögtönzött színház, amelyben a közönség tagjait felhívják, hogy mondjanak el történeteket a saját életükből. Aki elmeséli egy saját élményét és kiválasztja a szerepekre a színészeket, az megnézheti, ahogy ezt azonnal lejátsszák. A szereplők a pantomim, a zene, a tánc és a párbeszéd használatával teremtik újra a történéseket. Az utolsó szó a mesélőé, aki a színen történteket tetszése szerint helyesbítheti. A történetek bármiről szólhatnak az egyszerű hétköznapi eseményektől a mélyen személyes élményekig. Az egyik történet szüli a másikat. Így alakul ki az előadás, amely egyszeri és megismételhetetlen. A közös élmény - mely néha magávalragadó, máskor mélyen megindító - életteli, szélesebb perspektívába helyezi az élet eseményeit, önmagunkat, másokat és egész világunkat. Az előadások kapcsolatot teremtenek az emberek között.
A playback színház a színház ősi elemeiből építkezik. Modernkori alapjait Jacob Levy Moreno, a mára önálló személyiségfejlesztő módszerré vált pszichodráma atyja teremtette meg barátaival Bécsben, ahol megalakították a Stegreiftheatert. Az első előadásra 1922-ben kerülhetett sor. A színészek a közönség ötletei alapján spontán játékokat adtak elő, az "élő újság" technikát alkalmazva lejátszottak napi híreket vagy különböző témákban improvizáltak... A playback mozgalom elindítása Jonathan Fox, amerikai pszichodramatista és színházi szakember nevéhez fűződik. A playback színházak ma már megtalálhatóak szerte a világban, Kanadától Új-Zélandig. A Pécsi Playback Színház 1995-ben jött létre és tagja az International Playback Theatre Network-nek.

VGY

(A cikk megírásához Zánkay Andrástól, a Pécsi Pszichodráma Intézet igazgatójától kaptam segítséget.)

Fotók: Részletek a társulat egyik eloadásából