Búvár Kund irigykedne


Bronzérem két Arisztokratával

Az 1936-os olimpia néhány komoly magyar úszósikert hozott. Csík Ferenc meglepetésszerű, 100 m gyorson elért olimpiai bajnokságát követően a négyszer kétszázas férfi gyorsváltó bronzéremmel térhetett haza. Ennek a csapatnak két "arisztokratikus nevű" pécsi úszó is tagja volt: Abay Nemes Oszkár és Gróf Ödön.

Gróf Ödön úszótársaival

A 1920-as években kezdett éledezni Baranya úszóélete. Több tehetség tűnt fel a medencék vizében. Mohácson, Szigetváron és Harkányban megalakultak az első szakosztályok. Azonban országos szinten Budapest, Eger és Szeged mellett Pécs szolgált a legjobb úszókkal. Ekkor tűnt fel a ma is versenyző, szenior Eb-győztes Kovács György, a manapság 92 éves Nowotarski István műugróbajnok. Két pécsi gyorsúszó a többiek remek teljesítményét is túlszárnyalta pályafutásával: Abay Nemes Oszkár és Gróf Ödön.
Abay Nemes Oszkár a hajdani Pozsony vármegyében, Magyardiószegen született 1913. szeptember 13-án, egy nyolcgyermekes gyógyszerész családjában. Pakson, a Dunában ismerkedett meg az úszással. 1929-ben tűnt fel, mikor a PAC színeiben a pécsi országos úszóversenyen 100 m gyorson első lett. Ugyanebben az évben a magyar ifjúsági válogatottba is bekerült és 4x100 m-en győzelemmel mutatkozott be a váltóban. 1930-33-ban eredményei folyamatosan javultak, sok érmet nyert. 1993-ban, a 200m-es gyorsúszásban országos bajnoki címet szerzett - elsőként a pécsi úszók közül. Ebben az évben lett először válogatott, sőt, a Főiskolai Világbajnokságon a 4x200-as gyorsváltóban aranyérmet nyert. 1934-ben világbajnoki bronzérmes lett a főiskolások között 100 m gyorson. 1935-ben beválogatták az olimpiai keretbe, és megkezdődött az olimpiai felkészülés.
Gróf Ödön 1915. április 15-én, a szlovéniai Netecsen született, ahol vállalkozó apja egy uradalmat működtetett. A család innen került Harkányba, majd Pécsre. A PAC úszójaként 1930-ban, egy szigetvári úszóversenyen tűnt fel és vált Abay Nemessel együtt a pécsi gyorsúszás kitünőségévé. 1931-ben már országos ifjúsági vidékbajnok, 1933-ban olimpiai kerettag. 1934-ben a magdeburgi Európa-bajnokság próbaversenyén 200 m-en az év legjobb eredményét érte el, az Eb-n pedig a kétszázas váltóban aranyérmes! Ezután Budapestre igazolt, az ÚTE versenyzője lett. 1935-ben sorra úszta a csúcsokat, a Főiskolai Világbajnokságon pedig ismét a győztes, Európa-rekordot úszó váltó tagja 200 m-en.1935-ben sorra úszta a csúcsokat, a Főiskolai Világbajnokságon pe-dig ismét a győztes, Európa-rekordot úszó váltó tagja 200 m-en.
1936-ban mindenki az olimpiára összpontosított. A berlini versenyen Abay Nemes és Gróf Csík Ferenccel és Angyal Istvánnal egy csapatban vívott nagy küzdelmet a helyezésekért. Új Európa-csúcsot úsztak, és így - a világrekordot elérő amerikaiak és a japánok mögött - a harmadik helyre érkeztek be - nagy csatában. Az olimpián Csík mellett Európa válogatottjába kerültek, egy francia úszóval négyesben. A berlini összeállításban, még 1936-ban újabb Európa-rekordot úsztak.
A versenyek után mindkét úszó Pécsre érkezett, ahol Abayt és a pécsinek számító Grófot egyaránt nagy ünneplés fogadta az állomáson. A kormányzótól egyaránt megkapták a Toldi Miklós Érdemérem ezüst fokozatát.
A közös siker után a két férfi még úszott együtt. Abay Nemes Oszkár kihagyás után újabb országos bajnoki címe után egyéni főiskolai világbajnok lett 1939-ben, csapatban pedig - ismét Gróffal közösen - szerzett aranyat. A háború nehéz évei után politizálni kezdett az FKgP színeiben, és az úszósport szervezésébe is bekapcsolódott. 1959-ben bekövetkezett, korai halála megakadályozta további kibontakozását. Gróf Ödön Újpesten további sikereket ért el, 14 bajnoki győzelme révén Magyarország örökös úszóbajnoka lett. Edzőként is sikeres volt. 1956-ban az USA-ba távozott, ahol 1998-ban hunyt el.