2019. április 19.,
Emma napja

Változatos programokkal érkezik a Nemzetközi Tavasz a PTE-re

2017-03-09 08:18:10 - Baranyanet

Nemzetközi tavasz elnevezéssel márciustól májusig tartó kulturális programsorozatot rendeznek az alapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemen.

Nemzetközi tavasz elnevezéssel márciustól májusig tartó kulturális programsorozatot rendeznek az alapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemen.

Az egyetem közleménye szerint a Nemzetközi tavasz egyik fő célja, hogy az egyetem 105 országból származó több mint 3800 külföldi hallgatóját "kicsit közelebbről megismerje" a három hónapos rendezvénysorozat kiállításaira, koncertjeire, előadásaira ellátogató közönség.

A Nemzetközi tavasz első eseménye március 11-én a PTE orvoskarának angol-német hallgatói önkormányzata által immár huszonhárom éve megrendezett Nemzetközi estje lesz, amelyet az Expo Centerben tartanak. A szervezők a teljes bevételt ezúttal is jótékony célra fordítják - jelezte az egyetem.

A március 20-án kezdődő Ázsia napok programjában India, Irán, Indonézia, Kína és Mongólia kerül a középpontba. Szó lesz a többi között a hagyományos kínai orvoslásban használt gyógynövényekről, a perzsa újév (noruz) hagyományáról, és Indonézia egzotikus világát is megidézik táncosokkal, zenészekkel és ételkóstolóval.

Március 28-án az Észak-Amerika napok keretében az egyetemen tart előadást tart Isabelle Poupart kanadai nagykövet. Másnap ingyenes koncerten lép fel az 1950-es és 1960-as évek jazzmuzsikájával a Balázs Elemér Group a Zsolnay Kulturális Negyed E78 termében.

Az Afrika napok keretében április 6-tól ingyenes afrikai dob- és tánctanuláson vehetnek részt az érdeklődők, a szintén az E78-ban megrendezésre kerülő African Night elnevezésű esten táncbemutatót rendeznek, majd egy szenegáli lemezlovas gondoskodik a közönség szórakoztatásáról.

A Magyar Afrika Társaság több előadás és egy könyvbemutató segítségével mutatja be az afrikai orvosmissziók és az önkéntes munka nehézségeit és örömeit - áll az írásos összefoglalóban, amely szerint kiállítás is nyílik a kontinenst megjárt hat pécsi fotós képeiből.
Az április végén szervezett Európa Napok egyik legérdekesebb programjaként említi a közlemény a svéd, a norvég és a dán nagykövetség segítségével az Apolló moziban megszervezett skandináv filmhetet. Az európai programok iránt érdeklődők Karéliából érkező bábelőadást és játékkiállítást is láthatnak.

Latin-Amerikával a XVIII. PTE Ibero-Amerika Hét programjain ismerkedhetnek meg az érdeklődők május első hetében. A csaknem húszéves múlttal rendelkező egyetemi rendezvénysorozat legfontosabb része egy nemzetközi tudományos konferencia.
A PTE kitért arra is, hogy a programokat az egyetem külügyi igazgatósága kilenc nagykövetséggel, több külföldi kulturális intézettel közösen szervezi.

A Nemzetközi est és a skandináv filmhét kivételével a programokon ingyenes a részvétel, azokról a http://jubileum.pte.hu/ honlapon található további információ.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera