2018. december 17.,
Lázár, Olimpia napja

Újabb fejlesztés a tüskésréten

2017-01-16 08:06:44 - Baranyanet

286 millió forintból jöhet létre Pécs új turisztikai attrakciója, a Haditechnikai Park a Tüskésréten.

„Pécs kiemelt célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, illetve más szolgáltatásokat minél több ember ismerje meg, mely által a város idegenforgalmi bevételei is növekedhetnek.

A város az Európa Kulturális Fővárosa projekt után olyan turisztikai beruházásokat hajtott végre, amelyek kiegészítették a jelenlegi kínálatot (Értékes Pécs), illetve jelentős mértékben hozzájárultak a városban eltöltött idő növeléséhez (Állatkert). Pécs az idegenforgalmi fejlesztéseit továbbra is úgy kívánja megvalósítani, hogy azokkal kiegészítse, fejlessze a jelenlegi kínálatot, ennek érdekében hozza létre a tüskésréti területen az új Haditechnikai Parkot.

A város az elmúlt években kezdte meg a tüskésréti terület fejlesztésével kapcsolatos gondolkodást, melynek első lépésenként futópálya és wakeboard pálya jött létre a területen magánberuházás révén. A megkezdett fejlesztést Pécs városa is folytatni kívánja a meglévő sportfunkciók bővítésével, valamint a terület turisztikai funkcióbővítésével.

A város célja a Haditechnikai Park létrehozásával, egy olyan attrakció megvalósítása, amely kiegészíti a turisztikai kínálatot, növeli a Pécsett eltöltött időt, egyedi és speciális az országban kevés helyen elérhető élményt nyújt a vendégek számára.

A turisztikai fejlesztési elképzelések megvalósításához a Támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.1.4-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása nyújt lehetőséget. A felhívásra a város nevében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 4 db pályázatot nyújtott be, melyek közül negyedik a „Pécsi Haditechnikai Park kialakítása a Tüskésréten” című, TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00004 kódszámú volt, mely összesen 286 millió forint támogatásban részesült.

A projekt eredményeképpen megvalósul a park számára kijelölt terület rendezése, egy fogadóépület kialakítása kiállítótérrel, előadó teremmel, egy bemutató csarnok felépítése, valamint egy külső kiállítótér és akadálypálya és egy lokátor megvalósítása, ahol a vendégek kipróbálhatják az eszközök (tank) vagy a lokátor működését. A területen a tervek szerint repülőgépek, tankok, harcászati járműveken keresztül kerül bemutatásra a Magyar Honvédség 1950 és 1990 közötti szárazföldi, légi és légvédelmi technikája.

A projektnek köszönhetően Pécs két stratégia célkitűzését egyszerre tudja megvalósítani, hiszen megvalósul a tüskésréti terület fejlesztése, a városi szövetbe történő bekötése, valamint egyedi elemmel bővül a turisztikai kínálat.”

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera