2021. február 25.,
Géza napja

Új koreográfiák a Szekszárdi Néptáncfesztiválon

2016-11-15 08:23:17 - Baranyanet - MTI

Új koreográfiákat, eddig kevésbé ismert tájegységek táncait is bemutatják a szombaton rendezendő Szekszárdi Néptáncfesztiválon fellépő együttesek.

A fesztiválon, amelynek a Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont, ezúttal nyolc táncegyüttes lép fel két-két produkcióval, amelyek egyike a dunántúli táncdialektushoz tartozó vagy nemzetiségi táncnak kell lennie, és új koreográfiát is elő kell adniuk. A 700 ezer forintos összdíjazású megméretésen a zsűri elismeri a legjobb koreográfiát, zenét, táncos és együttes teljesítményt.

A kulturális központ 1968 óta rendezi meg a találkozót azzal a céllal, hogy felpezsdítse a sokáig háttérbe szorult dunántúli táncanyag feldolgozását és megjelenését a fesztiválokon - mondta Matókné Kapási Júlia, a rendezvény szervezője az MTI-nek.

Az idei fesztiválon az együttesek Székesfehérvárról, Kecskemétről, Pécsről és a fővárosból érkeznek, a repertoárban lesznek többek közt zalai, mezőföldi, dél-alföldi, felvidéki táncok, és egy erdélyi, illetve egy nemzetiségi koreográfia szerepel benne - tette hozzá.

Ismertetése szerint a szekszárdi Bartina Táncegyüttes zalai, a pécsi Mecsek Táncegyüttes hosszúhetényi táncokat ad elő, a rákospalotai Szilas Táncegyüttes eddig kevésbé ismert kárpátaljai tánckoreográfiával érkezik, a kecskeméti Kunság Táncegyüttes madocsai táncokat mutat be.

A műsoron többnyire páros táncok szerepelnek, de a százhalombattai Forrás Táncegyüttes például mezőföldi leánytáncot, a székesfehérvári Alba Regia pedig felvidéki férfitáncot ad elő.
Az ingyen látogatható fesztiválon koncertet ad Szalonna és bandája, a napot táncház zárja.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera