2019. március 19.,
József, Bánk napja

Új fejlesztés a pécsi buszokban

2017-05-03 07:49:35 - Baranyanet

Új, az üzemanyagfogyasztást kedvezően befolyásoló technológiákat tesztel a következő egy évben a pécsi helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. – jelentette be Pécs alpolgármestere kedden.

Új, az üzemanyagfogyasztást kedvezően befolyásoló technológiákat tesztel a következő egy évben a Tüke Busz Zrt.

Decsi István emlékeztetett rá: amikor öt esztendeje létrehozta a város a Tüke Busz Zrt.-t, a tulajdonos önkormányzat egyik elvárása volt, hogy a flotta lecserélése mellett a társaság élen járjon a fejlesztésekben is.

- A XXI. századi utastájékoztatás létrehozása, az internet segítségével nyomon követhető járatok, a fedélzeti kamerarendszer folyamatos bővítése, az elektromos buszok üzembe állítása, az utastérben elhelyezett innovatív tartalmakat megjelenítő LCD-monitorok mellett most az abroncsok tekintetében is úttörő technológiai fejlesztések indulhatnak - mondta Decsi István.

Az alpolgármester kifejtette: a költségtakarékos üzemeltetés érdekében első körben három csuklós járművön tesztelnek új típusú kerekeket és gumikat az Arconic-Köfém Kft., a Bohnenkamp s.r.o, a Continental Hungaria Kft., a Pirelli Hungária Kft. és a pécsi HC-Linear Kft. felajánlásainak és együttműködésének köszönhetően.

Ennek köszönhetően, a felajánlások nyomán a Tüke Busz milliós értékű fejlesztést hajhatott végre.

Ennek keretében forradalmian új bevonattal kezelt alumínium keréktárcsákat próbálhat ki a Tüke. Ezekkel 47%-os súlymegtakarítás érhető el az acél keréktárcsákhoz képest kerekenként, mely akár 400 kg-os tömegcsökkenést jelenthet egy autóbusz esetében. Emellett a kovácsolt alumínium kerék 5-ször nagyobb terhelésnek tud ellenállni. Az új keréktárcsák emellett jobb hővezető képességgel rendelkeznek, melynek köszönhetően növekszik a fékszerkezetek élettartama, valamint csökken a gumiabroncs futófelületének kopása.

A teszt hatékonyságát nagymértékben növeli, hogy az abroncsszállító partnerek speciális, új technológiákat képviselő gumiabroncsokkal, valamint guminyomás- és hőmérsékletmérő rendszerrel is hozzájárultak a rendszer üzemeltetéséhez. Utóbbival folyamatosan nyomon lehet követni a légnyomást, az állandó gyári értékű keréknyomás költségmegtakarítást jelent.

- A rendszerek összehangolásával az üzemanyag fogyasztás és a gumiabroncs költségek csökkenését várhatjuk a járművek esztétikusabb megjelenése mellett. A tapasztalatok fényében dönt a társaság az újdonságok a teljes flottán történő alkalmazásáról - mondta zárásként Decsi István.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera