2019. március 19.,
József, Bánk napja

Trischler Ferenc szobrászművész kapta Victor Vasarely-díjat

2017-03-20 08:20:47 - Baranyanet

A kortárs alkotóművészet terén elért sikerei, köztéri alkotásai, továbbá eredményes szobrász pályafutása elismeréseként a Victor Vasarely-díj kitüntetést adományozta Trischler Ferenc szobrászművésznek a pécsi önkormányzat péteken. A díjat Páva Zsolt polgármester adta át.

Trischler Ferenc 1945-ben született Németbólyban. Diplomáját a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1975-ben szerezte. Ezt követően öt évig a pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanított.

Művészi pályája kezdetén kisplasztikákat készített. Később alkotói tevékenységét a bronzba szánt, egész alakos szobrok és plakettek határozták meg.

Hitvallása szerint a bronz szabadságot, könnyedséget ad. Szimbolikus figuráinak fő erénye az emberi testfelület és a drapéria közötti harmónia. Portréi a fizikai hasonlóságon túl a személyiség karakterét is hordozzák.

Emlékművei pátosztól mentes, egyszerű szimbólumok, fő értékük a gazdag változatossággal mintázott érzékeny plasztika. Országszerte több mint 80, ebből Pécsett 33 köztéri munkája látható.

Közülük legmonumentálisabb a mohácsi Szentháromság szobor, a legemlékezetesebb a pécsbányai Assisi Szent Ferenc szobor, legérdekesebb a mágocsi II. világháborús nőalak szobor. Számos hazai kiállításán túl a jelentős külföldi megjelenései voltak Szabadkán, Hamburgban, Rómában, Ravennában és Stockholmban.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera