2019. április 23.,
Béla napja

Több forrás juthat az iskolagyümölcs-programra

2014-04-04 12:21:52 - Baranyanet

Magyarország a következő tanévtől várhatóan a jelenleginél is több pénzt fordíthat a nemzeti iskolagyümölcs-programra, amelyet az általános iskolások teljes körére kiterjesztene - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárpiaci főosztályvezető-helyettese csütörtökön Pécsett.


Bittsánszky Márton, a program szakmai konferenciasorozatának a baranyai megyeszékhelyen tartott első állomásán az MTI-vel közölte: az Európai Unió a tavalyi agrárpolitikai reform eredményeként a 2014/2015-ös tanévre 90 millióról 150 millió euróra növelte az európai program keretösszegét, így Magyarország is több forráshoz juthat belőle.
A támogatás növekedésének függvényében lehetőség lenne arra, hogy a kezdeményezés előnyeit ne csak az általános iskolák első hat, hanem mind a nyolc évfolyama élvezhesse, és a gyümölcsosztás mellett különböző kísérőrendezvényeket, az egészséges életmódot népszerűsítő oktatásokat is lehessen finanszírozni - fűzte hozzá.
A főosztályvezető-helyettes emlékeztetett arra, hogy a nemzeti program része az európai iskolagyümölcs-programnak, amely azzal a céllal indult, hogy hosszú távú szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában.
Az állami hozzájárulással együtt ebben a tanévben 2,8 milliárd forintból több mint 2030 hazai iskolában 538 ezer gyermek kaphat legalább hetente kétszer kétféle gyümölcsöt - ismertette. Megjegyezte, több mint 45 millió adag gyümölcsöt és gyümölcslevet osztottak ki a résztvevő oktatási intézményekben.
Bittsánszky Márton hozzátetet: annak érdekében, hogy minél több iskolát és diákot vonjanak be a programba, Pécs után Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Kecskeméten, Miskolcon és Debrecenben szakmai konferenciát tartanak. Ezeken az érintett szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat és a fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseiket.

 

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera