2021. február 26.,
Edina napja

Tankkal és különleges tárlatokkal emlékeznek Kaposváron

2016-10-18 08:23:51 - Baranyanet - MTI

Egy T-34-es harckocsi kiállításával, különleges tárlatokkal és egyebek mellett rendhagyó történelemórákkal is emlékeznek az 1956-os forradalomra ezekben a napokban Nagy Imre volt miniszterelnök szülővárosában, Kaposváron, ahol hétfőn zászlófelvonás jelezte a fő ünnepi események kezdetét.

A somogyi megyeszékhelyre még október elején érkezett az a hatástalanított tank, amely a felújításra elszállított Fő utcai Zsolnay-kút helyén igazi látványosságként szolgál a lakosságnak és a városba érkezőknek. A harci jármű közterületi bemutatásának célja annak átérzése: milyen elszántság, bátorság kellett szembeszállni a magyar történelem egyik legkegyetlenebb, legképmutatóbb, az emberi méltóságot fondorlatos, kíméletlen módon sárba tipró diktatúrájával - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban fotókiállítást tartanak építkezésen tejesüvegből előkerült 1956-os felvételekből, az SZC Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnáziumban vándorkiállítás nyílik A forradalom első kézből, 56, ahogy valójában történt címmel, s ehhez rendhagyó történelemóra kapcsolódik.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság csütörtökön tartja A magyar szabadság éve programsorozat részeként hirdetett, Mai szívekben 1956 forradalma című szépirodalmi és a Nekünk 56 című nemzetközi képzőművészeti pályázat eredményhirdetését.

A kaposvári ünnepi programok között emellett sor kerül filmvetítésekre, október 23-án egy különleges fényfestő-bemutatót a városháza falain, s megtartják a szokásos városi megemlékezéseket, koszorúzásokat, gyertyagyújtásokat is.

Az évforduló alkalmából feldíszítették a belvárost: a kandeláberekre molinók, a Kapos Hotel épületére óriásplakát, a közintézményekre lyukas zászlók kerültek.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az MTI érdeklődősére elmondta, az önkormányzat 60 millió forintot költ az évfordulóhoz kapcsolódó eseményekre, amelyeken elsősorban azokhoz kívánnak szólni, akik nem élték át a forradalom eseményeit.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera