2020. április 02.,
Áron napja

Szociális fejlesztések a Zsolnay-negyed környékén

2016-05-04 08:10:41 - Baranyanet

Közel 300 millió forint felhasználásával indulnak életminőség-javító fejlesztések a pécsi belváros keleti részén fejlesztési forrásból – jelentette be a baranyai megyeszékhely alpolgármestere kedden.

Mint azt dr. Őri László sajtótájékoztatón elmondta, az EKF program keretében a Búza tértől a Zsolnay-dombig elterülő városrészben nagyléptékű infrastrukturális beruházások történtek, megépült a Zsolnay Kulturális Negyed, a Tudásközpont, a Kodály Központ. Ezzel párhuzamosan azonban a környék lakosságának életminőségében nem történtek érdemi változások.

- Mindezt az adósságát pótolja most Pécs a Norvég Alap felhasználásával indított projekt segítségével. Külön öröm, hogy a „Peer Gynt” kiegészíti a körzet önkormányzati képviselője, egyben Pécs másik alpolgármestere, Girán János által kezdeményezett helyi városrendezési programot - mondta Őri László.

Az alpolgármester a részletekről szólva kitért rá: a program két célkitűzést igyekszik teljesíteni.
Egyrészt a Sándor utcában és az Ady Endre utcában új civil terek jönnek létre felújítandó, jelenleg leromlott állapotú épületekben, így kis helyi közösségi házak jönnek létre.
Másrészt a területen élő lakosság életkörülményeit, szociális helyzetét javító intézkedések indulnak. Többek között egészségmegőrzési, kulturális, szociális programok jönnek létre, de például az informatikai és az idegen nyelvi képességeket is fejlesztik majd.

- A projekt legfőbb célja, hogy nehéz helyzetben lévő emberek életkörülményeit javítja, megerősíti a közösségeket - mondta zárásként az alpolgármester.

A projekt részleteiről:

A városrész komplex fejlesztése akkor válhat teljessé, ha az infrastrukturális korszerűsítés mellett a helyi közösségek életminőségében, foglalkoztatásában is hasonló változás történik. Ennek érdekében a projekt célja a Zsolnay Kulturális negyed környékén élők társadalomba való visszailleszkedését segítő settlement-típusú: komplex szociokulturális szolgáltató rendszer (alább kifejtve) fejlesztése a TÁMASZ Alapítvány bázisán (Pécs, Ady E. u. 76.- Sándor u. 1.). Mindkét ingatlan a TÁMASZ Alapítvány tulajdona. A projekt magában foglal oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási, lakhatási szegmenseket egyaránt.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera