2020. július 05.,
Emese, Sarolta napja

Szent Lászlóra emlékeznek Szekszárdon

2015-06-25 08:40:50 - Baranyanet - MTI

Fotókiállítással, kórushangversenyekkel, ünnepi misével idézik fel a hétvégén Szekszárdon a város választott védőszentjének alakját a Szent László emlékezete elnevezésű programsorozattal.

A négynapos rendezvényt csütörtökön Borbély Béla fotográfus Szent királyoknak fényes tüköre című kiállítása nyitja a Babits Mihály Kulturális Központban. A tavaly Székesfehérváron már bemutatott tárlat Szent László ereklyetartójának részleteit ábrázolja. A fotográfus, aki az utóbbi két évtizedben számos egyházi gyűjtemény értékeiről - köztük a Szent jobbról és a koronázási ékszerekről - készített fotósorozatot, a győri székesegyházban őrzött Szent László-hermát huszonegy nagy méretű felvételen ismerteti meg a közönséggel az augusztus 23-ig látható kiállításon.

A Művészetek Háza két közös kórushangverseny helyszíne lesz: csütörtökön a Szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus és Szekszárd finn testvérvárosa, Tornio Chamber Choir Arios kórusa klasszikus és kortárs műveket ad elő, szombaton a Val Rendenából érkező Coro Caré Alto férfi kórus észak-olasz népdalokat, a szekszárdi Gagliarda Kamarakórus mások mellett Eszterházy Pál feldolgozásaiból énekel darabokat. Ugyancsak szombaton Bíró László tábori püspök tart szabadtéri misét a Szent János és Pál-kápolna mellett Szent László tiszteletére. A programsorozat része lesz szombaton, a Béla király téren a magyar bor napján tervezett közös koccintás, amellyel Szekszárd versenyez a legnépszerűbb borvidéki település címért, és a szekszárdi bor és pörkölt ünnepe is.

A Szent László-napokat 2001 óta rendezik meg a tolnai megyeszékhelyen; László király (1077-1095) egy alkalommal apja, a szekszárdi apátságban eltemetett I. Béla (1060-1063) sírját meglátogatva járt Szekszárdon. A Szent László-kultusz első említése egy 1776-os egyházlátogatási jegyzőkönyv, amely beszámol arról, hogy az 1794-ben leégett templom egyik mellékoltára Lászlót ábrázolja. A helyén emelt Béla király téri templomban szintén található egy, a lovagkirályt ábrázoló mellékoltár. Arról nem szól egyházi forrás, hogy a város védőszentjévé választotta volna Szent Lászlót, tisztelete Szekszárdon több évszázados múltra tekint vissza.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera