2021. február 26.,
Edina napja

Savanyítóüzem nyílik Komlón

2016-11-17 08:17:04 - Baranyanet

Újabb elemmel bővül a már eddig is nagyon sokoldalú komlói közfoglalkoztatás: savanyítóüzemet adtak át a városban. Helyi alapanyagokból, helyi munkával készített évi több ezer üveg savanyúságot megyeszerte értékesítik.

Komlón mintegy másfél hektáros területen már három éve folyik zöldségtermelés a helyi közmunkaprogram keretében. Erre alapozva valósította meg újabb fejlesztését az önkormányzat: savanyítóüzemet épített a termények feldolgozására. A Kossuth utca egyik üresen álló üzlethelyiségében, a helyiek által csak Piramisházként ismert épület földszintjén létesített feldolgozóban jövő tavasztól 12 ember dolgozhat.

A tervek szerint az üzemben májustól októberig, vagyis a zöldségfélék szezonjában folyna a munka. Elsősorban uborkát, alma- és cseresznyepaprikát dolgoznak fel, de más különlegességek is szerepelnek a tervek között. Idén már volt próbagyártás, ennek során mintegy 1500 üvegnyi savanyúságot készítettek. Teljes kapacitással ennek a többszörösét, 6-7 ezer üveget is elő tudnak állítani évente.

Polics József polgármester elmondta, hogy a város lehetőségként tekint a közmunkára, amelyből a lehető legtöbbet szeretné kihozni. „Ezek a programok egyszerre kínálnak munkát és bevételt az itt élőknek, emellett pedig esélyt a városnak, hogy kihasználjon eddig parlagon heverő erőforrásokat. Ezért a lehető legszerteágazóbb tevékenységekkel próbálkoztunk eddig is a betonolemgyártástól a tésztaüzemig. Ebbe a sorba illeszkedik a savanyítóüzem is, amelyet mintaüzemmé szeretnénk tenni.”

A komlói savanyúságokat elsősorban a szintén a közmunkaprogramban működtetett szociális boltban lehet megvásárolni. De viszonteladói hálózaton keresztül további 13 helyen kaphatóak: hat komlói bolt mellett többek között Pécsett és Villányban is. A bevételeket természetesen visszaforgatják, idén például a szociális bolt fejlesztésére. 

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera