2019. július 17.,
Endre, Elek napja

Röszke - egy tehervagonnal elzárták a zöldhatárt

2015-09-15 08:39:52 - Baranyanet - MTI

Helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított tehervagon hétfő este Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonalon. Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított tehervagon hétfő este Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonalon.

A régi tehervagon egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra hét sor - a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt - NATO-drót került.

Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar-szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett. A Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedést augusztus második felében leállították.

Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, hogy a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti - feltehetően ideiglenesen - az átalakított tehervagon.

Időközben az 5-ös főúton található határátkelőre terelték át a migránsokat, akik a zöldhatárról teljesen eltűntek. Ezzel párhuzamosan egyre inkább néptelenedik el a vasútvonal és a közút találkozásánál létrehozott, úgynevezett gyűjtőpont is. A segélyszervezetek is átcsoportosítják erőiket.

A migránsokat a régi átkelőről buszokkal a röszkei vasútállomásra viszik, ahonnan az osztrák határra indulnak a szerelvények.

Az MTI tudósítója este nyolckor azt tapasztalta, hogy indulásra készen áll az állomáson egy 13 személyvagonból álló, bevándorlókkal teli szerelvény.

A forgalmista azt mondta, hogy hétfő este még több vonat indul az állomásról. Azt mondta, annyi, amennyire szükség lesz, vagyis ha megtelik egy szerelvény, újabbat küldenek a menekültekért.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera