2019. május 25.,
Orbán napja

Rendelők újultak meg Pécsett

2015-11-02 11:37:16 - Baranyanet

Teljesen megújult a Testvérvárosok terei, a Polgárszőlő utcai és a Mikszáth utcai rendelő Pécsett, így 15 ezer embernek lesz kényelmesebb az orvoshoz járás – jelentette be pénteken Csizi Péter országgyűlési képviselő és Őri László, a megyeszékhely alpolgármestere.

Teljesen megújult a Testvérvárosok terei, a Polgárszőlő utcai és a Mikszáth utcai rendelő Pécsett, így 15 ezer embernek lesz kényelmesebb az orvoshoz járás.

A képviselő és az alpolgármester helyszíni sajtótájékoztatón mutatták be a DDOP-3.1.3/G-14-2014-0061 kódszámú, „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Pécsett” című pályázat eredményeit.

Csizi Péter bevezetésként elmondta, hogy a beruházás beleillik a város egészségügyi stratégiájában, valamint, hogy örömteli, hogy a nagy léptékű beruházásokat (400 ágyas, Lánc utca, a mentőszolgálat beruházásai) követően sor kerülhet a kisebb, de ugyanolyan fontossággal bíró rendelők felújítására is.

Elmondta: a város régi célját volt hivatott szolgálni a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által 2014 júniusában benyújtott kertvárosi rendelők felújítását célzó „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Pécsett” címet viselő pályázat.

Mint kifejtette a város nagy várakozással tekintett a pályázatra, éppen ezért, amikor a pályázatot forráshiányra hivatkozva tartaléklistára helyezték, a városvezetés komoly lobbi tevékenységet folytatott a projekt megvalósítása érdekében. Ennek eredményeképpen a támogatási szerződés megkötésére idén májusban kerülhetett sor.

Őri László alpolgármester beszédében kiemelte, a pályázat összköltségvetése bruttó 67 193 252 forint, melyből a támogatás összege 59 629 731 Ft, a szükséges 7,5 millió forint önerőt pedig Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította.

Az alpolgármester elmondta, hogy 2015 őszére, 67 millió forintból Kertvárosban 3 rendelő (Polgárszőlő utcai, Mikszáth utcai, valamint a Testvérvárosok terei) újulhatott meg, közel 15 ezer ember egészségügyi ellátását kényelmesebbé téve.

A részletekre kitérve Őri László kifejtette, hogy a pénzből 13 praxisnak otthont adó három épület kapott új nyílászárókat, korszerű tetőzetet, modern villamos- és vízhálózatot, kényelmes várótermeket.

Az alpolgármester emlékeztetett arra is, hogy a héten a pécsi önkormányzat közgyűlése döntött arról is, hogy jövőre a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak és fogorvosoknak 90 százalékos mértékű kedvezményt biztosítanak az iparűzési adóból. Ezzel Pécsett a jogszabályban engedélyezett legnagyobb mértékű támogatásban részesítik az orvosokat.

Őri László zárásként reményét fejezte ki, hogy a rendelők használói elégedettek a felújítással, egyúttal köszönetet mondott a kivitelező munkája, valamint az orvosok és páciensek beruházás során tanúsított türelme kapcsán.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera