2020. július 05.,
Emese, Sarolta napja

Pécsi siker a Versünnep Fesztiválon

2016-06-14 08:26:33 - Baranyanet

Bánki Benjámin vitte el a fődíjat.

 A Versünnep Fesztivál előválogatói kiemelkedő érdeklődés mellett a Kárpát-medence számos helyszínén zajlottak, ahol a közönség megismerhette a szikrázó tehetségű utánpótlás tagjait, és rácsodálkozhatott az irodalom új, vagy újra felfedezett kincseire.

A Magyar Művészeti Akadémia impozáns székházában, a Pesti Vigadóban 2016. június 11-én (szombaton) sorra kerülő Diákseregszemlére már csak a legjobb versmondók kaptak meghívást, a döntősök iskolájukat, közösségüket és korosztályukat képviselve XX. századi és kortárs magyar költők műveiből válogattak.

Az eseményre Hódmezővásárhely, Hajdúböszörmény, Pécs, Dunaújváros és Baja mellett Szlovákia és a Vajdaság több településéről is érkeztek versenyzők. A zsűri elnöke Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vers összeköti a világ különböző pontjain élő magyarságot, költőink fontos gondolatokat fogalmaztak meg és ezt most a gyerekek közvetítik.

A középiskolás kategória fődíjasa a számos korábbi versmondó versenyen eredményes pécsi Bánki Benjámin lett, nyereménye 5 napos balatoni táborozás, továbbá jövőre a költészet napján a professzionális előadókkal együtt felléphet majd a Nemzeti Színházban. A győztes versmondó Szilágyi Domokos Halál árnyéka című versének megrendítő erejű tolmácsolásával hajtott fejet valamennyi diktatúra áldozatai előtt, melynek különös aktualitást az idei Gulág emlékév adott.

Bánki Benjámin az ifjú pécsi költő saját és a klasszikusoktól mondott versei mellett a fiatal korosztály körében egyre népszerűbb slam poetry műfajban is kiemelkedik. A Dél-dunántúl legnagyobb középiskolás kulturális rendezvényén, a keszthelyi Helikon Ünnepségeken a közelmúltban 3200 diák közül a legeredményesebb egyéni versenyző volt, két arany minősítéssel, két különdíjjal és egy ezüst minősítéssel.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera