2019. június 25.,
Vilmos napja

Pécsi kortárs festők kiállítása a Zágrábi Magyar Intézetben

2014-11-04 08:11:36 - Baranyanet - MTI

Pécsi metszet címmel öt pécsi kortárs festő, Ernszt András, Pinczehelyi Sándor, Somody Péter, Szentgróti Dávid és Valkó László ez alkalomra készült képeiből rendeznek kiállítást a Zágrábi Magyar Intézetben november 5. és 30. között.

A látogatókat a galéria előterében is egy pécsi alkotó, a világhírű Breuer Marcell építész, formatervező híres Vaszilij-széke várja. A bútordarab prototípusa még 1925-ben készült.

Sokcsevits Dénes, a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karához kötődő művészek munkáiból rendezett kiállítással további lehetőségek nyílhatnak Pécs és Zágráb hagyományosan jó, nagy múltra visszatekintő kulturális kapcsolataiban.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Balassi Intézet támogatásával megvalósuló tárlat magyar és horvát nyelvű katalógusának bevezető tanulmányát Várkonyi György, a kiállítás kurátora írta.

A Zágrábi Magyar Intézet a horvát főváros szívében, a Jellasics tér szomszédságában működik, ugyanabban a modern stílusú épületben, ahol az Európai Unió képviselete. Az első emeleten található kis kiállító helyiség főként kamaratárlatok bemutatására alkalmas. Az alsó szinten a tervek szerint később magyar kávézó fogadja majd a vendégeket.

A Zágrábi Magyar Intézet elsődleges célja, hogy az eddiginél is jobban megismertesse a horvát közvéleményt a magyar kulturális és tudományos élet eredményeivel.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera