2020. november 23.,
Kelemen, Klementina napja

Pécsi Kalandozások-Délvidéki fiatalok Pécsen

2017-03-16 08:09:02 - Baranyanet

Pécsi Kalandozások néven átfogó diákutaztatási programot indított tavaly a Kosztolányi Dezső Céltársulás, a pécsi Zsolnay Kulturális Örökségkezelő Non-profit Kft.-vel együttműködésben.

A rendezvény célja, hogy minél több délvidéki és horvátországi magyar iskolás juthasson el a baranyai megyeszékhelyre, akiknek szállását, étkezését és programjait teljes egészében a szervezők vállalják.

A tavalyi évben (2016-ban) 300 magyar fiatal utazhatott Pécsre és térségébe ennek a programnak a keretében az 1920 előtti Dél-Magyarország területéről, akik a Dél-Dunántúl fővárosa mellett Mohácsot is megtekinthették.

A program 2017-ben is folytatódik, az első turnusban a vajdasági (szerbiai) Adáról érkezett az ottani magyar iskola 40 fős csoportja Pécsre, 2017. március 14-én, akik két napot töltenek városunkban. A csoportot Dr. Őri László, Pécs MJ Város alpolgármestere köszöntötte a Városházán.

Dr. Őri László alpolgármester szerint a program egyik legfontosabb célja, hogy a határon túli fiatalok eljussanak az anyaországba, Pécsre, hiszen ez által életre szóló barátságok, kapcsolatok köttethetnek a pécsi és a határon túli magyar fiatalok között. Alpolgármester úr azt is kiemelte, hogy a legjobb tanulók jöhettek el, ez egyfajta jutalomút.

Hétfőn, március 13-án egy ötvenfős kárpátaljai diákcsoportot fogadott Decsi István alpolgármester, ők a Pécsi Református Kollégium meghívására érkeztek Baranyába.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera