2019. július 18.,
Frigyes napja

Pécsett debütál a Bogányi-zongora

2015-04-09 08:03:13 - Baranyanet - MTI

Nagyzenekarral április 16-án Pécsen, a Pannon Filharmonikusok Zarathustra című koncertjén hallható először nyilvánosan a Bogányi Gergely zongoraművész által megálmodott, új fejlesztésű hangversenyzongora.

Nagyzenekarral április 16-án Pécsen, a Pannon Filharmonikusok Zarathustra című koncertjén hallható először nyilvánosan a Bogányi Gergely zongoraművész által megálmodott, új fejlesztésű hangversenyzongora.

"A hangszer első zenekari megszólalása alkalmával a kortárs magyar zene kiemelkedő szerzőjeként hivatkozott Dubrovay László kompozíciójának dallamai csendülnek fel, várhatóan a komponista jelenlétében" - írta a Pannon Filharmonikusok zenekar az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében. Bogányi Gergely a pécsi zenekar élén az új hangszeren Dubrovay László III. zongoraversenyét adja elő.

A Pannon Filharmonikusok Richard Strauss és a zeneirodalom ikonikus művét, az Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményt is eljátssza. A monumentális zenekart kívánó zeneművet április 16-án a pécsi Kodály Központ, április 18-án a budapesti Művészetek Palotája közönsége is hallhatja. A Dubrovay-zongoraverseny és a Richard Strauss-mű mellett Mozart A-dúr rondója (K.386) is szerepel a koncertek műsorán. Mindkét hangverseny karmestere Christian Schumann.

"A Pannon Filharmonikusok rendkívüli várakozással tekintenek a különleges hangszer érkezésére, és a Kodály Központ európai színvonalú hangversenytermében történő első megszólalására, amelyet minden bizonnyal zenetörténeti pillanatként jegyez majd a hazai művészeti élet" - fogalmaztak a zenekar közleményében.

Utaltak rá, hogy a futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban, a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké. A fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez is fűződik.

A pécsi közgyűlés január végi ülésén döntött egy Bogányi-zongora beszerzéséről. A baranyai megyeszékhely a Kodály Központba kerülő hangszer árát egy legkésőbb jövő júliusig tartó közadakozásból kívánja előteremteni.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera