2019. április 23.,
Béla napja

Palkonya, ahol a bor és a kultúra összeér

2016-04-28 08:34:40 - Baranyanet

Palkonya, mely Európa kulturális faluja volt 2007-ben, nem véletlenül viseli ezt a kitüntető címet azóta is, hiszen jelmondatához híven, itt a Bor és a kultúra valóban összeér. A Villányi borvidék szívében található település idei legnagyobb rendezvényére készül, immáron 22. alkalommal rendezik meg a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincéket, mely idén kettő naposra bővül.

A Villányi borvidék szívében található település idei legnagyobb rendezvényére készül, immáron 22. alkalommal rendezik meg a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincéket, mely idén kettő naposra bővül.

A kis baranyai falutól már megszokhattuk, hogy lakói és borászai összefogásának köszönhetően, egész évben változatos programokat kínál, így pezsdítve fel 53 présházból álló pincesorát, mely országos műemléki védettség alatt áll. Alig, hogy véget ért a Palkonyai Dűlőfutás és a HúSVÉT+7 tavaszi gasztro-piknik, már érkezik is a XXII. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék, mely az eddigiektől eltérően már kettő napos lesz (Palkonya további rendezvényeiről, keretes írásunkban olvashat). Május 14.-én szombaton exkluzív kóstolóra invitálnak mindenkit, a családi pincék, míg vasárnap több ezer fős forgatagra számíthatnak a villányi borok szerelmesei. A rendezvényt minden év pünkösd vasárnapján tartják meg, egészen 1994 óta, amikor is először a falukép védelmi nap keretében nyitottak ki a pincék.

Habár az utóbbi években több borvidéki településen is tartanak nyitott pincéket, a mai napig mégis Palkonya az egyik leglátogatottabb a pünkösdi időszakban (korábbi évek, látogatói létszámát és pohár eladásait infografikánk mutatja).

Palkonya Plusz néven idén már május 14.-én szombaton is kinyitnak a pincék, amikor is a palkonyai borok legjava kerül bemutatásra, a családi pincék és borászaik által. A Palkonyai Pincesoron megvásárolható kóstoló pohár, illetve 7 Palkonya Plusz kóstolójegy 4500 forintért vásárolható és 5 pince magas minőségű vörösboraira váltható be. Pünkösd vasárnap, több tucat programmal készülnek a településen. A gyerekeket pónilovaglás, íjászat és mesemondás várja, a borkedvelőket pedig a Vivat Bacchus, a Bartók Béla férfikar és még sok más fellépő szórakoztatja majd. A fesztiváli forgataghoz és a jó hangulathoz természetesen a kiváló villányi borok is hozzájárulnak. Kóstoló pohár a vasárnapi napon 2500 forintért vásárolható, mely egy üvegpoharat és 10 db kóstolójegyet tartalmaz, amit 12 órától este 20 óráig lehet beváltani a pincéknél. (A pohár és a kóstolójegy megvásárlásával, a rendezvény és a falu kulturális eseményeit is támogatják!) Ajánlott vonattal érkezni a rendezvényre. A Pécs-Villány vonalon menetrend szerint közlekedő, megerősített vonatok 200-500 ülőhellyel járnak május 15.-én vasárnap.

Részletes program és információ a rendezvényről itt érhető el:
http://www.palkonya.hu/punkosd2016
https://www.facebook.com/palkonyainyitottpincek

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera