2019. április 19.,
Emma napja

Öt embert börtönbüntetésre ítélt a bíróság

2015-09-08 08:30:24 - Baranyanet - MTI

Három embert letöltendő, két embert felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt hétfőn a bíróság a Magyarország-Románia labdarúgó-mérkőzés során rendőrökre támadók ügyeiben. Továbbá valamennyiüket határozott időre eltiltották a sportrendezvények látogatásától - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

A gól nélküli döntetlennel végződött pénteki Eb-selejtező során több atrocitás történt a környéken. A zavargásokat nem sokkal éjfél után sikerült felszámolni a budapesti Groupama Arénánál.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombati sajtótájékoztatón elmondta: a mérkőzés előtt alatt és utána is egy 1500-2000 fős csoport tagjai rendszeresen és tartósan támadták a biztosításban részt vevő rendőröket. Üvegeket, pirotechnikai eszközöket, köveket és a földből kitépett közlekedési jelzőoszlopokat dobáltak feléjük.

A rendőrség szombatra virradó éjszaka 51 ember állított elő a rendbontások miatt. A történtek során a szurkolók és a rendőrök közül összesen 38-an sérültek meg.

Az ügyészség közleménye szerint a mérkőzést biztosító rendőrök elleni támadásokkal összefüggésben a Budapesti Nyomozó Ügyészség hétfőn öt embert állított gyorsított eljárásban bíróság elé hivatalos személy elleni erőszak minősített bűntette miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mind az öt vádlottat bűnösnek mondta ki. Három vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki, ezek időtartamát 2 évben, 2 év 6 hónapban, illetve 3 év 4 hónapban állapította meg. További két embert a bíróság 2-2 év börtönbüntetésre ítélt, ezek végrehajtását 5-5 év próbaidőre felfüggesztette - írták.
A Fővárosi Főügyészség közleményében kitért arra is, hogy a mérkőzést megelőző napon, már csütörtök éjszaka is voltak hasonló garázdaságok, rendőrökkel szembeni támadások az V. kerületi Erzsébet tér és Deák tér környékén. Ezek ügyében a nyomozó ügyészség további két elkövetőt szintén gyorsított eljárásban állított bíróság elé: egyiküket 1 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték, a társával szemben kiszabott, szintén 1 év börtönbüntetés végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztették.

Az ítéletek nem jogerősek - tették hozzá.

Mindezeken túlmenően a Budapesti Nyomozó Ügyészség hét ember előzetes letartóztatásnak elrendelését indítványozta. A Budai Központi Kerületi Bíróság csak egy esetben rendelte el a legszigorúbb kényszerintézkedést, három gyanúsítottal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, három másik embert pedig szabadlábra helyezett. Ez utóbbi esetekben az ügyészség fellebbezett az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében - olvasható az ügyészségi közleményben.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera