2020. július 02.,
Ottó napja

Nyolcszázmilliós eszközfejlesztés a kaposvári onkológiai centrumban

2015-07-01 08:52:50 - Baranyanet - MTI

Uniós forrásból, 845 millió forintból fejlesztették a Somogy megyei komplex onkológiai centrum sugárterápiás és patológiai eszközparkját.

A projekt keddi, Kaposváron tartott záró rendezvényén Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kiemelte, hogy az új gépek hosszú távon biztosítják az országos átlagnál jóval magasabb minőségű onkológiai ellátást a megyében és a régióban.

Az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek, beruházásainak köszönhetően - amelyek egyike a most lezárult projekt - a kaposvári kórház a legjobb úton halad afelé, hogy nemcsak Magyarország, hanem akár Európa legkorszerűbb és legjobban felszerelt egészségügyi intézménye legyen - fogalmazott az államtitkár.

Vitályos Eszter emlékeztetett arra, hogy a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban az ország mintegy 160 kórházában volt valamilyen felújítás, bővítés vagy fejlesztés összesen 330 milliárd forint értékben. Hangsúlyozta: az uniós források hatékony felhasználása nagyban segíthet abban, hogy a ma még meglévő különbségeket minél hamarabb felszámolják és az egészségügyi szolgáltatások az ország valamennyi állampolgárához eljussanak.

Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a teljes egészében uniós forrásból megvalósult projekt jelentőségét méltatta. Kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország ne legyen világelső az összes daganatos és a tüdőrákos halálozásban, hogy sikeresen legyőzhető legyen ez a rettegett betegség, kellenek olyan centrumok, mint a kaposvári, ahol koncentrálni kell a humánerőt és a technikát.

Nem elég azonban csak gyógyítani, fontos a megelőzés - hangsúlyozta a főigazgató. Elmondta: a veszprémi kórházzal közösen évek óta van olyan prevenciós programjuk, amellyel el tudják érni azokat a betegeket is, akik nem mennek el az ilyen centrumokba. Ezt a mobil, komplex szűrőprogramot szeretnék országosan is kiterjeszteni - tette hozzá.

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora a kórházzal közös, konzorciumi formában megvalósult fejlesztésről szólva azt mondta: a gépcserék nemcsak az innovációt, a modernizációt jelentik az egészségügyi centrum számára, de erősítik az egyetem szolgáltató szerepét is, hiszen egyaránt szolgálják a kutatást és az oktatást, de legfőképpen a somogyi embereket azzal, hogy azok esélyt kapnak a legmagasabb szintű onkológiai ellátásra.

A fejlesztés keretében lecserélték a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában a sugárterápiás ellátás alapját képező két lineáris gyorsítót. Megújult a kórház patológiai eszközparkja is, ennek eredményeként a PET-központtal (pozitronemissziós tomográfiával) a legmagasabb szintű onkológiai ellátást tudják biztosítani Somogy megyében és a régióban.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera