2019. március 19.,
József, Bánk napja

Nő a növekedési hitelprogram keretösszege

2014-09-03 08:16:18 - Baranyanet - MTI

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

A keretösszeg megemeléséről a monetáris tanács döntött, figyelembe véve "a program eddigi kedvező hatásait, a gazdasági és pénzügyi folyamatok alakulását, valamint a kis- és középvállalkozások részéről a továbbra is élénk hitelkeresletet" - derült ki az MNB honlapján közzétett tájékoztatóból.

A testület arról is határozott, hogy a pénzügyi lízing, valamint az európai uniós támogatások előfinanszírozásának lehívására rendelkezésre álló határidőt 2015. június 30-áig meghosszabbítja, változatlanul hagyva a szerződéskötésre vonatkozó 2014. végi határidőt.

Az MNB emlékeztetett: 2013 júniusában indította el a növekedési hitelprogramot, amelynek első két szakaszában már 14 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez összesen 1040 milliárd forint összegben.

A monetáris tanács az nhp tavaly október 1-jén elindított második szakaszának keretösszegét 500 milliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum 2000 milliárd forintig megemelhető.

"Amennyiben a program végéhez közeledve a havi hitelfelvétel az elmúlt hónapokhoz hasonló szinten marad, vagy várakozásainkkal összhangban tovább növekszik, akkor a jelenlegi 500 milliárd forintos keretösszeg a 2014. december 31-ig tartó szerződéskötési időszak vége előtt kimerül" - írta közleményében a központi bank. Az MNB hozzáfűzte: egyrészt azért számít a hiteligénylések növekedésére, mert az utolsó negyedévben várható az európai uniós pályázatok kiírása, amelynek következtében "számottevő igény jelenhet meg a vállalkozások részéről az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek iránt, amelyekhez új beruházási hitelek is kapcsolódhatnak". Másrészt a növekedést valószínűsíti az is, hogy a hitelintézetek az utolsó negyedévre időzítették a program keretében történő hitelkiváltásokat.

A jegybank szerint az nhp érdemben befolyásolta a hitelállomány alakulását, mert "nemcsak a kis és középvállalatoknál, hanem már a teljes vállalati szinten bekövetkezett a hitelezési fordulat; jelentősen emelkedett a forinthitelek részaránya (a teljes hitelállományon belül), miközben hosszabbodott ezek futamideje".

Az MNB megállapította: a program "az új forgóeszköz- és beruházási hiteleken keresztül rövid távon támogatta az aggregált keresletet, amivel középtávon a magyar gazdaság potenciális növekedését is erősítette". A jegybank becslése szerint az nhp első és második szakasza keretében eddig folyósított hitelek 0,5-1 százalékkal növelik Magyarország idei évi hazai össztermékét (GDP).

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera