2019. július 17.,
Endre, Elek napja

Nem változott az alapkamat

2014-09-24 08:11:44 - Baranyanet - MTI

A monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 2,1 százalékos szintjén - közölte a jegybank kedden.

A testület legutóbb júliusban csökkentett kamatot, az akkori 20 bázispontos vágással az alapkamat történelmi mélypontra, 2,1 százalékra csökkent. Ugyanakkor bejelentették azt is, hogy véget ért a két éven át tartó kamatcsökkentési ciklus, és a jegybank arra rendezkedik be, hogy az alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.

Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt, azóta összesen 490 bázisponttal csökkent az irányadó ráta.

A jegybank a kamatdöntő ülés után közzétette a szeptemberi inflációs jelentésének fő számait: az MNB 0,1 százalékra emelte idei inflációs előrejelzését, és 3,3 százalékra a 2014-es gazdasági növekedés várható ütemét. A jelentés szerint a jövő évi infláció 2,5 százalékra gyorsul, a GDP pedig 2,4 százalékkal bővül 2015-ben.

Az MNB június végén közzétett inflációs jelentésében még azzal számolt, hogy az idén nem lesz infláció, a bruttó hazai termék (GDP) pedig 2,9 százalékkal bővül. Jövőre 2,5 százalékos fogyasztói árszintnövekedést és ugyancsak 2,5 százalékos gazdasági bővülést vártak.

A monetáris tanács kamatdöntés után kiadott közleményében kiemelték: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a monetáris tanács megítélése szerint az alapkamat aktuális szintje összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Rámutattak: előrejelzéseik feltételeinek teljesülése mellett a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat.

Az alacsony inflációs környezethez hozzájárult a visszafogott külpiaci infláció, a nyersanyagárak és az importált infláció kedvező alakulása, a mérsékelt keresleti környezet, az inflációs várakozások mérséklődése, illetve a szabályozott energiaárak csökkentése. A belső kereslet fokozatos élénkülésével párhuzamosan az előrejelzési horizonton a hazai reálgazdasági környezet bár csökkenő mértékben, de továbbra is dezinflációs hatású marad.
Kifejtik: a gazdaság növekedésével párhuzamosan javuló termelékenység és visszafogott bérdinamika következtében az élénkülő belső kereslet mellett továbbra is tartósan alacsony maradhat az infláció. A hosszabb távon fennmaradó alacsony inflációs környezet tartósan mérsékelheti a várakozásokat, ami elősegítheti az inflációs várakozások középtávú inflációs cél környezetében történő horgonyzását.

A monetáris tanács megítélése szerint a mérsékelten alacsonyabb külső kereslet mellett is tovább folytatódhat a gazdaság növekedése. A reálgazdaság élénkülése tovább folytatódott az elmúlt negyedévben, bővülő foglalkoztatás mellett az ágazatok széles körében növekedett a kibocsátás. Magyarország külső piacainak elhúzódó kilábalása és az orosz-ukrán konfliktus miatt kivetett szankciók mérsékelten alacsonyabb külső keresletet eredményeznek, azonban a belső kereslet élénkülésének köszönhetően tovább folytatódhat a gazdasági növekedés.
A közlemény szerint a javuló konjunkturális kilátások, a jegybank növekedési hitelprogramja, az enyhülő hitelkorlátok és az EU-források növekvő felhasználása továbbra is elősegíti a beruházások növekedését.

A lakossági fogyasztás élénkülésében jelentős szerepet játszik a foglalkoztatás fokozatos növekedése és az alacsony infláció miatt növekvő reáljövedelmek. A lakossági hiteleket érintő jogi és jogszabályalkotási folyamatok következtében növekszik a háztartások nettó pénzügyi vagyona, felgyorsítva az érintettek adósságleépítési folyamatát. Az intézkedés növeli a háztartások jövedelmét, azonban az óvatossági megfontolások lassú oldódása miatt a megtakarítási ráta a válság előtti szint fölött maradhat.

A tanács közleménye kitér arra: a gazdaság külső egyensúlyi pozíciója 2014 első fél évében tovább emelkedett, ami a külső adósságráták mérséklődésében is tükröződött. A következő években a jelentős többletet mutató külkereskedelmi egyenleg magasan tartja a folyó fizetési mérleg többletet. Tovább folytatódhat az ország sérülékenysége szempontjából kiemelten fontos adósságráták csökkenése - olvasható a közleményben.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera