2021. március 02.,
Lujza napja

Mintegy 50 ezren vettek részt a szigetvári programokon

2016-09-12 08:10:42 - Baranyanet - MTI

Rendkívül sikeresnek értékelte a Zrínyi-emlékév hétfőtől Szigetváron megtartott központi programsorozatát, a Zrínyi Napokat a vasárnapi zárás alkalmából az MTI-nek Hóvári János. A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnökének tájékoztatása szerint mintegy ötvenezer érdeklődő vett részt az eseményeken.

"Soha ennyien még nem látogatták meg a Zrínyi Napokat" - fogalmazott Hóvári János, aki felidézte: az eseményeken részt vett Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök, rajtuk kívül pedig "miniszterek és államtitkárok sora jelent meg a városban".

A hagyományőrzők által kétszer bemutatott kitörést a helyszínen mintegy 10 ezer ember látta, a világhálón pedig több tízezren követték az eseményt. Hóvári János a legtöbb érdeklődőt vonzó esemény részleteiről azt mondta: hagyományőrző csapatok Magyarország minden tájáról érkeztek Szigetvárra Kőszegtől Egerig. Táborukban volt, amikor mintegy 250-en voltak.

Moravetz Levente Zrínyi 1566 című rockmusicaljét szinte minden szigetvári és pécsi iskolás megnézte - emelte ki. Vasárnap a baranyai város szomszédságában található Turbékon több évtized után tartottak ismét búcsút, követve a 18. században elindult, de az 1970-es években elhalt hagyományt. Bábel Balázs kalocsai érsek több mint 500 embernek mutatott be szentmisét - jegyezte meg Hóvári János.

A programsorozat célkitűzéseire térve azt mondta: az emlékév a Zrínyi-hagyomány megújításáról szól és erre "a magyar nemzetnek szüksége van".

"A magyarság helytállás, kitartás és hősiesség nélkül nem maradhat fenn. Zrínyi hős katonái ugyanazok az emberek, mint a pesti srácok 1956-ban" - jelentette ki.

Hóvári János a kedden Pécsett kezdődött négynapos nemzetközi történész konferenciára utalva jelezte: az emlékév arra is lehetőséget adott, hogy a történészek új szempontok szerint nézzék Zrínyi Miklóst, a szigetvári ostromot, amelyekről számos könyv és kiadvány jelent meg.

A pécsi tanácskozáson hét ország huszonhét tudósa vett részt, a konferencia anyagából olyan magyar és angol nyelvű kötet kiadását tervezik, amely a közvetkező évtizedekben a területtel foglalkozó kutatók alapvető kézikönyve lehet.

Áder János és Kolinda Grabar-Kitarovic szerdán a szigetvári várban új Zrínyi-szobrot avatott, a hadvezérről új képek és grafikák születtek, valamint új Zrínyi-oratórium is készült - hívta fel a figyelmet Hóvári János.

Az eseményt övező médiaérdeklődésre térve közölte: több mint húsz külföldi - köztük horvát és török - tudósítói stáb érkezett Szigetvárra és a programokba bekapcsolódott Szigetvár hét testvérvárosa is.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera