2021. február 26.,
Edina napja

Megyei érték lett a Pécsváradi Leányvásár

2016-10-18 08:17:33 - Baranyanet

A pécsváradi vár után újabb értékkel büszkélkedhet hivatalosan is Pécsvárad, hiszen a Pécsváradi Leányvásár is bekerült a Baranya Megyei Értéktárba. Az erről szóló oklevelet és a fából készült Baranyai Kincsesládát a rendezvény megnyitó ünnepségén vette át a város polgármestere Nagy Csabából, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökétől.

A pécsváradi vár után újabb értékkel büszkélkedhet hivatalosan is Pécsvárad, hiszen a Pécsváradi Leányvásár is bekerült a Baranya Megyei Értéktárba.

Pécsvárad történelme Magyarország és Baranya történelme, melyben nagy értéket képvisel a leányvásár hagyománya, amely a bizottság döntése alapján bekerült a Baranya Megyei Értéktárba. Annak külön örülök, hogy Pécsvárad kaphatta meg elsőként az értéktár tagságot igazoló sorszámozott fából készült Baranyai Kincsesládát - hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke.

Zádori János az elismerés kapcsán elmondta:
- Nagyon örülünk az elismerésnek, hiszen amikor megyei értéknek jelöltük a Pécsváradi Leányvásárt, nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan értékeli a „szakma”, és külön öröm, hogy az értéktár bizottság egyöntetűen támogatta a javaslatunkat. Minden település számára fontos, hogy megismerjék határon innen és túl is, ennek egyik eszköze az értéktár, hiszen ez az adatbázis és a hozzá kapcsolódó marketing tevékenység nagyon sokat segít nekünk.

A Pécsváradi Leányvásár modernkori története 5 évtizedre nyúlik vissza, de valójában egy több mint 300 éves hagyományról van szó. A hagyomány szerint a török idők után a megfogyatkozott kislétszámú református közösség a Lukács-napi vásárra és bálra meghívta környékbeli és távolabb élő családokat, hogy a lányok megismerkedhessenek jövendőbelijükkel. Ha a bálban elindult a kapcsolat, másnap folytatódott a pécsváradi vásárban, mézeskalács szíveken ki nem mondott üzeneteket küldtek, elkezdődtek a szerelmek, és decemberben már meg is tarthatták a lakodalmat.

A Baranya Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Szatyor Győző hangsúlyozta:
- A leányvásár gyönyörű szokás, hagyomány Pécsváradon, Pécsvárad környékén, amit érdemes folytatni, nagy turisztikai és reklámértékkel rendelkezik. Eleve baranyai érték, Baranya jelentős városa a várral együtt, az ott élő szokásokkal, hagyományokkal, szeretnénk, ha kiemelt nemzeti értékként is megjelenne, ezért a Hungarikum bizottság elé terjesztjük, hogy minél többen megismerhessék ezt az országosan is egyedülálló programot.

A Pécsváradi Leányvásár hagyományos programja a néptáncbemutató, melynek csúcspontja a „karikázó”, ekkor a 20-30 tánccsoport közösen lép fel. A lányvásár szépe választás idén új elemmel gazdagodott: a lányoknak a vásári forgatagban kell magukat „kelletniük”, és egy 20 főből álló anonim zsűri figyeli őket. A legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy lesz a lányvásár szépe egy éven át. 

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera