2019. július 16.,
Valter napja

Megújul az Uránvárosi piac és a környezete

2017-01-25 08:21:08 - Baranyanet

Aláírták az uránvárosi piac fejlesztését, valamint a környezetének rendezését célzó pályázatok támogatási szerződését.

Aláírták az uránvárosi piac fejlesztését, valamint a környezetének rendezését célzó pályázatok támogatási szerződését.

„Pécs városa az Európa Kulturális Fővárosa pályázat keretében, majd azt követően is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ne csak a város emblematikus terei, belvárosi turisztikai attrakciói újuljanak meg, hanem azok a városrészi központok is, melyek különösen fontosak az ott lakók számára, kulturális-közösségi találkozási pontként funkcionálnak a helyben élő pécsiek számára. Ebben a folyamatban megújult Kertváros, Uránváros, Pécs-Kelet központja, melyek azóta is sikeresen szolgálják az ott lakókat. A beruházások befejezésével és a fejlesztésekhez kapcsolódó társadalmi tevékenységek során egyértelműen láthatóvá vált, hogy minden városrészben az ott lakó közösségeknek pontos képük van arról, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyek egy-egy városrész számára kulcsfontosságúak.

A közelmúltban befejeződött Uránváros Konzultáció keretében szintén kiemelten fontos fejlesztési szükségletként azonosították a lakosok a piac fejlesztését, környezetének rendezését, illetve a zöldfelületek arányának növelését, így Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata felkérte a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy térképezze fel, hogy milyen forrásokból oldható meg a terület komplex szellemű fejlesztése.

A Városfejlesztési Társaság kollégái a pályázat lehetőségek felkutatását követően az uránvárosi piac fejlesztése érdekében a Támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program két felhívásra nyújtottak be pályázatot. A „Helyi gazdaságfejlesztés” tárgyú felhívására nyújtották be, „A pécsi uránvárosi piac fejlesztésé” című, nettó 150 millió forint összköltségvetésű projektjavaslatot, míg a zöldfelület fejlesztése és területrendezés érdekében a „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra „Zöldfelületi fejlesztések Uránvárosban a 6-os számú főút közlekedési terhelésének csökkentése és a városrész élhetősége érdekében” című, 311 150 000 Ft költségvetésű pályázatot nyújtották be. A két pályázat kapcsán a Támogatási Szerződés megkötése 2016 decemberében történt meg.

„A pécsi uránvárosi piac fejlesztésé” című pályázat keretében a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában lévő piac felújítása, megújítása történik, melynek fő célja, hogy a helyi gazdaságfejlesztési célokhoz illeszkedve a baranyai kistermelőktől a pécsi fogyasztókhoz (a piac vásárlóihoz) megkönnyítse a friss élelmiszer eljutását a rövid ellátási lánc pécsi végpontjának minőségi fejlesztésével. Ennek megfelelően a projekt keretében megtörténik fejújítása a piac fedett elárusítóhelyének, a kapcsolódó kiszolgáló funkcióknak, valamint azoknak az üzlethelyiségeknek, amelyek önkormányzati tulajdonában vannak és profiljuk illeszkedik a rövid ellátási lánc funkcióhoz. A pályázat keretében megújul a csarnoképület, a közösségi kiszolgáló terület (mosdó, wc), a jogszabályban előírt működéshez szükséges egyéb kiszolgáló területek, a burkolatok, valamint a piacot körbevevő támfal és kerítés (északi és kelet oldalon).

„Zöldfelületi fejlesztések Uránvárosban a 6-os számú főút közlekedési terhelésének csökkentése és a városrész élhetősége érdekében” című pályázat keretében a fejlesztési terület a piac közvetlen szomszédsága jelenti, az akcióterület határát északi oldalról a 6-os számú főút, nyugati irányból az Esztergár Lajos utca, keleti irányból a Gosztonyi utcai kereskedelmi egységek, déli irányból pedig a Hajnóczy úti és Bihari János utcai lakóházak határolják. A fejlesztés a tervek szerint a következő elemeket tartalmazza: a Hajnóczy út - Bihari János utca mentén a 6-os út déli oldalán mintegy 1 km hosszan a teljes zöldfelület-zöldsáv megújítása, különös tekintettel a 6-os út forgalma okozta terhelés csökkentésére, mérséklésére. A Hajnóczy-Bihari utcák déli oldalán a teljes zöldsáv megújítása, illetve a kapcsolódó gyalogos, közlekedési és parkolási felületek fejlesztése. A „tengely” teljes hosszában kerékpárút kiépítése, amely keleti végén kapcsolódik az egyetemvárosi kerékpárúthoz, továbbá a Hajnóczy utca déli oldalán található tömbbelsők komplex zöldterületi-funkcionális fejlesztése, játszótereinek felújítása. A fejlesztés részeként megvalósul a Bihari János utca mentén található zöldfelületek és közlekedési felületek fejlesztése is.

A tervek szerint mindkét projekt 2018 tavaszára készülhet el.

Pécs vezetése bízik benne, hogy a projekt eredményeképpen a piac és környezete visszanyeri egykori népszerűségét, az itt folyó kereskedelem hozzájárul a helyi gazdaságfejlesztéshez, valamint a felújítás révén a városkép is jelentősen javul.”

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera