2020. november 25.,
Katalin napja

Megnyílt a bonyhádi múzeum új kiállítása

2016-06-03 08:30:53 - Baranyanet - MTI

A tájegység házait és a bennük élt embereket mutatja be a bonyhádi Völgységi Múzeum csütörtökön megnyílt új, állandó kiállítása, amelyet a Kubinyi Ágoston Program támogatásával rendeztek meg.

A kiállítás a múzeum hat helyiségében, közel kétszáz négyzetméteren több mint ezer tárgy, fotó, térkép és makett segítségével ad ízelítőt a Völgység történetéből. A tárlat létrejöttéhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Kubinyi-program forrásaiból 12 millió forinttal, a város önkormányzata 1,2 millió forinttal járult hozzá.

Szőts Zoltán, a múzeum igazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a kiállítóhelyiségekben a 12. századtól napjainkig jelennek meg a Völgység meghatározó épületei, várak, templomok, kastélyok, kúriák, műhelyek, és a hozzájuk kapcsolódó emberek. Köztük drámai sorsok is feltűnnek - jegyezte meg. A tárlat mások mellett bemutatja Raupitschek Izidor (1856-1944) bonyhádi nyomdászt, aki a város megbecsült polgáraként 1944-ben került a bonyhádi gettóba, majd Auschwitzba, ahonnan nem tért vissza. A kiállításnak az 1956-os forradalmat felidéző tárlójában látható a forradalom bonyhádi hősének, Szakács Jenő 16 éves vájártanulónak az átlőtt személyi igazolványa, amely haláláról tanúskodik - mondta az igazgató.

Az új tárlat látogatói 3D-s filmeken ismerhetik meg a Völgység középkori várainak - a mecseknádasdi Réka-várnak, a Máré-várnak és Szászvárnak - a rekonstrukcióit, és az egykori templomos helyeket is azonosíthatják. A 2015 őszén feltárt bonyhádi gótikus templomot egyelőre egy makett mutatja be, mivel a leletek még feldolgozás alatt állnak. Később a templom szentélyét egy molinón jelenítik majd meg.

Külön helyiséget szenteltek a völgységi uradalmi pincéknek, a 19-20. századi bonyhádi nyomdáknak, a cipőiparnak, és kiállították az 1990-es években megvásárolt grábóci, Iflinger-Müller-féle, hagyományos kovácsműhely eszközeit.

A kiállítás második ütemében a tervek szerint az Apponyi család hőgyészi kastélyából származó szalonenteriőrt rendeznek be a múzeumban, a középpontban a bibliofil Apponyi Sándor (1844-1925) gróf alakja áll majd - mondta az intézmény vezetője.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera