2019. április 23.,
Béla napja

Lovas program Kertvárosban

2017-05-30 08:09:55 - Baranyanet

Őri László alpolgármester kezdeményezésére első ízben Kertvárosban indult el a „Ló az iskolában" program, hogy Pécs legsűrűbben lakott, panelházas városrészében is megismerkedhessenek a legkisebbek a magyar nemzeti hovatartozást erősítő lovas kultúrával.

Őri László alpolgármester kezdeményezésére első ízben Kertvárosban indult el a „Ló az iskolában” program.

- A kormány néhány éve kezdett bele a Kincsem Nemzeti Lovas Programba, amelynek célja a lóhasználat fejlődési pályára állítása. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy Baranyában is elindítsuk a „Ló az iskolában” programot - jelentette be Őri László alpolgármester hétfőn, a program kezdetekor Kertvárosban, az ANK-nál.

A Dél-Dunántúli Lovas Egyesület (DDLE) szervezésében Őri László ötlete nyomán első ízben Kertvárosban került ugyanis sor a „Ló az iskolában” programra, melynek keretében a pécsi ANK tanulói rendhagyó lovagláson és lovaskocsikázáson vehettek részt az intézményben.

Őri László úgy vélekedett, a lovas kultúra a magyar identitástudat része, ugyanakkor a sűrűn lakott tömbházas városrészekben a legfiatalabb generációknak alig van személyes kapcsolatuk lovakkal. Számukra szerettek volna kedvezni azzal, hogy elviszik az iskolába az állatokat. Az akciót újabbak követik szerte Baranyában.

Pap András, a DDLE elnöke azt mondta, nagyon jó hatással van a gyerekekre a ló ás a lovaglás. A fiatalok többek között könnyebben szocializálódnak a lovaglás hatására, illetve kommunikációs képességeik is észrevehetően javulnak, s nyugodtabb lelki állapot a koncentráció és a memória javulását eredményezi. Ez pedig közvetett úton, de határozottan javítja a mentális képességeket, tanulmányi eredményeket.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera