2020. szeptember 23.,
Tekla napja

Lila nap

2016-03-25 09:52:28 - Baranyanet

A Lila nap hivatott az epilepszia elleni erőfeszítések támogatására, és az epilepsziások életének bemutatására Magyarországon, valamint szerte a világon.


A Lila napot 2008-ban Cassidy Megan, alapította Kanadában, Halifax Westben azért, hogy tudatosítsa, ha valaki epilepsziás, attól nem maradhat magára.


Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon. Becslések szerint több mint 50 millió, Európában 10 millió ember él e kórral együtt. Magyarországon a lakosság 1,5%-a, közel 150 ezer ember szenved epilepsziában.


A Lila nappal (Purple Day®) az epilepsziások és a velük közösséget vállalók minden év március 26-án nyíltan felvállalják az epilepsziát, a vele járó életmódot. Ezen a napon ezért az embereket szerte a világon arra kérjük, hogy egy lila kokárdát, szalagot, illetve egyéb lila színű ruhaneműt, vagy kiegészítőt viseljenek!


A világnap így segíti elő a betegség megismertetését, csökkenti a megbélyegzést és javítja az epilepsziával élők és „egészséges” emberek közti viszonyt világszerte.


Ezért kinyilvánítjuk, hogy 2016. március 26-a, majd ezután minden év március 26-a szóljon az epilepsziásokról Magyarországon úgy, mint ahogyan az világszerte mindenhol!

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera