2020. július 08.,
Ellák napja

Lassan vége a hidegnek - engednek majd a kiolvadó, sérült vízvezetékek

2017-01-30 08:18:19 - Baranyanet

Egyetlen nap alatt több havi vízfogyasztás mehet veszendőbe.

Január 7-e óta összesen 216 tönkrement vízmérőt cseréltek ki a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai Pécsen és környékén. Többségük a dermesztő hideg első napjaiban fagyott el, de még most is napi egy-két károsodott szerkezetről érkezik bejelentés. Amellett, hogy országszerte több ezer mérő ment tönkre, ez a pécsi szolgáltató történetében is rekord: utoljára 2012 februárjában történt kiugróan sok fagykár, akkor 120 nem elég védett helyen lévő, vagy nem megfelelően szigetelt vízmérőt követelt a szokatlanul hideg időjárás.

Hamarosan érkezik az enyhülés, ami újabb gondot hozhat, hiszen az eddig észre nem vett szétfagyott mérők, vezetékek kiolvadnak, köbméterszámra folyhat majd a víz sok portán. A jelek már most észlelhetőek: volt olyan nap, amikor a TETTYE szakembereinek mérése szerint indokolatlanul magas, az elmúlt nyári csúcsfogyasztást közelítő vízmennyiség került a hálózatba.

A szolgáltató ezért újra felhívja a lakosok figyelmét: a kedvezőtlen időjárás ellenére soron kívül keressék fel a télen nem mindennapi rendszerességgel használt épületeket, pincéket, telkeket; ellenőrizzék az aknákat, kerti csapokat, bizonyosodjanak meg róla, hogy nem történt baj. Egy sérült, kiolvadó vezeték komoly elöntést, károkat tud okozni az ingatlanon és a környezetében (ha a főcsap nyitva maradt), nem beszélve a veszendőbe ment vízről: egy fél centiméteres repedésen egyetlen nap alatt elfolyhat a család több havi vízfogyasztása...

Az ingatlanok belső vízhálózatát és a vízmérőt a felhasználó köteles fenntartani, megóvni, őt terhelik a fagy miatti javítás költségei, az elfolyt víz ára és az esetleges járulékos károk helyreállítása is.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. fokozottan ellenőrzi a hálózatot, vízelfolyásokat, és arra kéri a lakosokat, ha elfagyott vízmérőt találnak, vagy csőtörésre utaló vízelfolyást tapasztalnak a környékükön, hívják a társaság diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon vagy a 80/811-111-es zöld számon (1-es gomb). 

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera