2019. július 20.,
Illés napja

Komlón lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar

2016-04-26 08:39:47 - Baranyanet

A Komlói Református Templomban adott nagy sikerű hangversenyt a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar barokk kamaraegyüttese. A Bach család műveit bemutató koncert elején az együttest Komlóra invitáló Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a Fesztiválzenekart, megköszönve, hogy a többszörösére emelt állami támogatás viszonzásaként a kulturális alapellátás aktív szereplőjeként működik országszerte.

Hoppál Péter államtitkár, Komló országgyűlési képviselője emlékeztetett arra: a kulturális kormányzat célja, hogy a Kulturális Alapellátás keretében minden magyar ember egyenlő eséllyel férjen hozzá települése környezetében színvonalas kulturális programokhoz. Az államtitkár hangsúlyozta: ezt a missziót tölti be a Fesztiválzenekar a "Közösségi koncertek" keretében rendezett vidéki ingyenes koncertjeivel. A Budapesti Fesztiválzenekar a 2016/17-es évadra egymilliárd-százötvenmillió forint állami támogatásban részesül.

A Budapesti Fesztiválzenekar öt éve működő barokk együttese a hagyományos koncerttermeken túl autentikus helyszínekre: református és evangélikus templomokba viszi el Johann Sebastian Bach muzsikáját. Most tavasszal Komlón kívül Soltvadkerten és Kecskeméten is hallhatóak lesznek Bach csodás dallamai. Az együttes ezzel a sorozattal folytatja azon misszióját, hogy olyan kisvárosokat és falvakat keres fel az országban, ahol az emberek mindennapjainak nem része a komolyzene. Azoknak viszi el a muzsikát, akiknek egyébként anyagi, vagy egészségügyi okokból nem adatik meg, hogy a fővárosba járjanak koncertre, és átélhessék a zene jótékony hatását. A cél tehát továbbra is az, hogy Kodály Zoltán sokat idézett mondata, a „zene mindenkié” ne csak üres frázis legyen.

 

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera