2020. július 08.,
Ellák napja

Kalandok, múzeumi élmények százai

2016-09-15 08:49:06 - Baranyanet

Előadások, kirándulások, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és más különlegességek várják látogatóinkat a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2016-ban.

Ahogy minden esztendőben, a Janus Pannonius Múzeum idén is saját programsorával csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Már a hivatalos kezdet előtt három felvezető programmal csábítják a látogatókat egy-egy sétára: szeptember 16-án Varga Szabolcs történész vezetésével a belvárosi török emlékeket; ezután két régész, 23-án dr. Kárpáti Gábor, majd 30-án Gábor Olivér vezetésével a középkori és a még régebbi Pécset ismerhetjük meg alaposabban. A túrák 16.00 órakor indulnak a Széchenyi tér 12. (a Régészeti Múzeum épülete) elől.

Szeptember 20-án 17.00 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a "Hittel és irgalommal" című, szentképeket, szakrális és egyháztörténeti dokumentumokat bemutató kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitó különleges lesz, hiszen a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa ad ott egyházzenei koncertet.

A közel két hónap során lesz színházi előadás (szeptember 29., 17.00) a Várostörténeti Múzeumban Bennünk élő varázslatok címmel, valamint a Mecsek Egyesülettel együttműködve, a civil szervezet történetét bemutató kiállítás záróprogramjaként jubileumi városismereti vetélkedő és kincskeresés (október 1., 8.30-13.00) ifjúsági (általános és középiskolás), felnőtt és családi kategóriában. Október 8-án Hosszúhetényt és Püspökszentlászlót érintő Mindszenty emléktúrán vehetünk részt. Tillai Gábor történész főmuzeológus vezetésével október 6-án három alkalommal (09.00, 11.00, 17.00) az aradi vértanúkra emlékeznek, ugyancsak ő vezet zenés-irodalmi sétát a Janus Pannonius Múzeum Káptalan utcai kertjeiben (október 1., 15.00).

Október 8-án 10.00-16.00 óra között míg a Csontváry-kiállításban az alkotás örömében merülhetünk el, addig a Természettudományi Osztály egy komplex családi ismeretterjesztő délelőtt keretében biztatja alkotásra a fiatal látogatókat. Ezen a napon zárul a Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ahol családi múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés, kézműves programok is lesznek, továbbá (az Állatok Világnapjához kapcsolódó) állatsimogató, és (a Geotóp naphoz kötődő) kövület-bemutató is felfedezésre csábít.

A Janus Pannonius Múzeum is csatlakozik a Mozaik Múzeumtúra országos roadshowjához, így október 8-án (többek között) szakmai és rendhagyó tárlatvezetések, Háy János és Beck Zoli fellépésével, kreatív irodalmi és képzőművészeti programok lesznek hat helyszínen.

Aki esetleg az október 8-I programról lemaradna, október 15-én 16.00-18.00 óra között a JPM Modern Magyar Képtárában rendhagyó tárlatvezetésen vehet részt. A Képtár anyagát a tárlat egyes helységeiben jelmezbe bujtatott amatőr színészek mutatják be; találkozhatunk kiállítást látogató műkedvelőkkel, műkritikusokkal, művészekkel. Október 22-én (10.00-13.00) a JPM Vasarely Múzeumban Victor Vasarely saját tervezésű játékának alapötletét felhasználva alkothatják meg egyedi műveiket általános- és középiskolás látogatók op-art stílusban.

A töretlen népszerűség miatt idén is megnyitjuk a középkori káptalani lakóházak pincekapuit: október 11-én és 18-án öt alkalommal (10.00; 11.00; 14.00; 15.00; 16.00) kalandozhatunk a misztikus földalatti világban. A látogatáshoz előzetes regisztrációra (e-mail: tillai.gabor@jpm.hu), és egy zseblámpára is szükség van!

Különlegesnek ígérkezik az Erdei gombász hétvége (október 14-15-16.), mely kalandos ismerkedés a Mecsek és a közeli Dráva-sík erdeinek gombagazdagságával, valamint az ehető és mérgező gombák világával. Hasonlóképpen nem mindennapi élményeket kínál a Természettudományi Osztály Földön, vizen… című háromnapos programsorozata is (november 2-4.), amelynek során a részvevők két őselem körül tesznek kalandozást az őszi szünetben. Az érdeklődők a nem formális tanulás eszközével (pl. múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kirándulással) építenek szellemi hidat a néphagyományok, természeti értékek és történelmi emlékek értékrendszerei között. November 4-én pedig a diákok egy a túrát tesznek, amelynek célja a kulturális és természeti értékek párhuzamos bemutatása a Jakab-hegyen és annak környékén.

A Néprajzi Múzeumban Balogh János és Gunszt Andrea Hegyaljától Tótországig (Tánchagyományok és táncos népszokások a történelmi Baranyában) II. című kötetét mutatják be október 27-én (15.00), majd ugyanott november 3-án (16.00) megnyílik az "Idegen ég alatt - Oroszföldön meggyötörve..." című kiállítás, amely a szovjet kényszermunkára elhurcolt magyarországi fiataloknak állít emléket. November 10. és 12. között a málenkij robothoz kapcsolódóan JPM a PTE és a Koch Valéria Magyar-Német Nyelvű iskolaközpont összefogásban nemzetközi konferenciát szervez a Koch Valéria Iskolaközpontban.

A Néprajzi Múzeumban őszbúcsúztató program (november 12.) várja az érdeklődőket, amelynek részeként aznap a Szent Márton túra részvevői a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részét járják be. November 13-án ugyancsak a Néprajzi Múzeumban a hathetes adventi programsorozat nyitórendezvényeként meggyújtják az első adventi gyertyát.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részletes programja a www.jpm.hu oldalon érhető el.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera