2019. október 14.,
Helén napja

Ingyenes önkéntes hospice képzés Pécsett

2013-11-04 12:06:48 - Baranyanet

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány a Norvég Civil Alap által kiírt mikró pályázaton az 1029 leadott pályázat közül nyertes 105 pályázó közé került, a „Hospice önkéntesek képzése és a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány önkéntes bázisának megerősítése" című projectjével.

Egy olyan ország pályázati kiírásáról van szó, mely az önkéntes munkát végzők számát tekintve világelső. Érdekes, hogy az utolsó helyen a japánok, illetve az indiaiak állnak, akik jószerivel alig önkénteskednek. Európában a norvégokat a britek majd a svédek követik.

Hazánkban az önkéntes munka egy éve több szempontból is előtérbe került. Kormánytervezet készült többek között a civil szervezetek tevékenységét tekintve az önkéntességre, az öntevékenységre, az önsegélyezésre valamint a társadalmi szolidaritás ország formáló erejére, a mindennapok sokszínűségének megteremtésére.
A nyugdíjasoknak hasznos elfoglaltságot adó munka. Közülük elsősorban a munkát mindig előtérbe helyező, segítőkész embereket érinti, akiktől családjuk már nem igényel segítséget. Egy számukra elfogadott önzetlen feladatvállalással, új célt, s egyben hasznos elfoglaltságot találhatnak maguknak. Ezáltal tovább élhetnek, ún. „teljes életet”.
A másik nagy csoportba a 18 év feletti hallgatók tartoznak, akik credit pontokat kapnak az önkéntes tevékenységért. Ez jó ösztönzés, de náluk figyelembe kell venni még azt is, hogy generációk maradtak ki az otthonápolásból. Egy ilyen szituációval nem tudnának maguktól mit kezdeni. Ugyanakkor sokan külföldi szervezetek által távoli kontinensre mennek - nehéz életet vállalva – önkéntes munkára. Bár ők ott külön felkészítésben részesülnek, nyilván egy előzetes tájékozódás, elhivatottság és megfelelő ismeret elsajátítása is szükséges.

Az otthoni hospice szakellátást végző Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány - az EGT/ NEA pályázat és a PTE ÁOK Családorvostani Intézet segítségével - szakterületére ingyen képez önkénteseket. Célunk egyrészről a magyarországi önkéntes munka elfogadása, elfogadtatása, illetve magasabb szintre emelése. A hospice esetében ez a gyógyíthatatlan, de még emberi kapcsolatokat elfogadó daganatos betegek és családjaik segítését szolgálja. Bár az ő részükre ingyen nyújtunk hospice ellátást, de ezt úgy biztosítani nem tudjuk, hogy míg a legelesettebb állapotában, otthon egyedül vannak, folyamatos felügyeletet is kapjanak. Ha ez idő alatt az önkéntesek ott vannak és foglalkoznak velük (beszélgetés, séta, felolvasás, stb.), életminőségük stabilizálható, javítható. A család pedig mentesül az alól, hogy valamelyikük pl. állását feladva, állandóan a beteg mellett legyen.
Ez a munka magas szinten csak szervezetten, megfelelő ismerettel és elhivatottsággal rendelkező emberekkel biztosítható. Ennek érdekében az alapítvány a nyertes pályázat révén – az országban elsőként – elindít egy ingyenes, hospice önkéntes képzést, ahol a jelentkező eldöntheti, hogy e nemes feladatot a betegágy mellett, netán a hospice iroda működését segítve kívánja végezni. Előbbi esetben a betegek problémáinak kezelési módjait (pl. kommunikáció, pszichológia, alapvető higiénés feladatok), az irodai munkát segítőknek pedig az adminisztrációs és marketing feladatok ismereteit, gyakorlati lehetőségeit adjuk át. A képzés elméleti és gyakorlati részből áll. A jelentkezők Pécs belvárosában, jól megközelíthető helyen sajátíthatják el a speciális ismereteket. Ezt követően, a sikeresen vizsgázók kétnyelvű tanúsítványt kapnak, majd a nálunk töltött önkéntes munkát követően, ki-ki eldöntheti marad-e alapítványunknál, netán máshol kívánja a megszerzett tudást hasznosítani.

Reméljük, minél több, a segítő munka iránt elkötelezett, pécsi lakos, illetve felsőoktatásban tanuló kíván e területen önkéntesként dolgozni, s ennek érdekében megfelelő ismereteket elsajátítani.

Pécs, 2013. október 28.

Dr. Csikós Ágnes
elnök

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera