2019. április 23.,
Béla napja

Indul az E-Harmónia program

2014-03-05 14:55:55 - Baranyanet

Lakossági állapotfelmérésből, egy éves oktató szakaszból és a kezdeti mérésben résztvevők kontrollvizsgálatából áll a most induló E-Harmónia életmódprogram. A dél-dunántúli, elsősorban Baranya és Zala megyére koncentráló lakossági program koordinációját a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara látja el, a programot dietetikus és gyógytornász szakemberek valósítják meg.

A túlsúly és elhízás világjelenség, és ez alól a hazai lakosság sem kivétel. Az OÉTI égisze alatt 2009 őszén készült felmérés szerint1 a magyar felnőtt lakosság közel kétharmada, egész pontosan 62%-a túlsúlyos volt vagy elhízott, amelynek mértéke az életkor előrehaladtával tovább növekszik. Ez pedig bizonyos betegségek kialakulásának bizonyítottan komoly kockázatát jelenti. A testtömeg hosszú távú megtartásának az alapja az energia-egyensúly fenntartása, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energia-mennyiség közötti harmónia.

A Baranya és Zala megyei 6-85 éves lakosság energia-egyensúlyának átfogó vizsgálatával ennek fenntartását célzó oktatóprogram indul márciustól a dél-dunántúli régióban pécsi és zalaegerszegi központtal. Az E-Harmónia Programot helyi dietetikus és gyógytornász szakemberek valósítják meg.

Első lépésként egy általuk kidolgozott kérdőívvel 1000 fős reprezentatív mintán keresztül szeretnének pontos képet kapni a lakosság energia-egyensúlyi állapotáról, táplálkozási és életmód szokásairól, valamint a rendszeres testmozgáshoz fűződő viszonyáról. A most kezdődő, antropometriai mérésből (testtömeg-, testzsír-, testmagasság-, derékméret-mérés), valamint a táplálkozási szokásokra, a fizikai aktivitásra, az élelmiszervásárlási szokásokra és az egészséges táplálkozással kapcsolatos attitűdre, valamint az energia-felhasználási szokásokra vonatkozó kérdésekből álló felmérés elvégzése és kiértékelése kb. fél évet vesz igénybe, az eredménye kora ősszel várható.

Ezt követően a reprezentatív kutatás eredményeire alapozva átfogó oktatóprogram kezdődik a térségben, amellyel legalább százezer embert szeretnének elérni. Ez részben a szakemberekkel való személyes találkozásra is alkalmat adó lakossági fórumokat és tévében sugárzott oktatóműsorokat jelent. A kb. egy évre tervezett oktató szakasz után pedig a kezdeti felmérésben szereplők visszamérése következik szintén egy fél éves szakaszban, hogy feltérképezzék, vajon az oktatás hatására érzékelhető-e számottevő változás a lakosság életmódjában, táplálkozási szokásaiban és energia-egyensúlyi állapotában.

Az E-Harmónia Program célja, hogy felhívja a figyelmet az energia-egyensúly megőrzésének jelentőségére és ezzel érzékelhető attitűdváltást indítson el a régióban élők körében. A lakosság fizikai aktivitásáról, táplálkozási szokásairól és részben egészségi állapotáról is képet adó, két éves program a Coca-Cola Alapítványtól nyert pályázati pénzből valósul meg. A program alakulásáról és a felmérések eredményeiről folyamatosan tájékoztatást adunk.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera