2019. április 23.,
Béla napja

Gőzerővel zajlik a kerítésépítés

2015-08-06 08:38:43 - Baranyanet - MTI

Gőzerővel zajlik a műszaki határzár építése a magyar-szerb határon, jelenleg 13 munkacsoportban 364 katona és 112 közfoglalkoztatott dolgozik a kerítés építésén - mondta a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán közölte, az eredeti ütemtervnek és az új, augusztus 31-i határidőnek megfelelően zajlik a munka a déli határon. A honvédség állományából mintegy 900-an vesznek majd részt a határzár megépítésben, a közfoglalkoztatottak keretszáma pedig 350. A kerítésépítés költsége 9,5-10 milliárd forint körül várható.

Tudatta azt is, hogy az idén - kedd estig - 107 678 illegális migráns lépte át a magyar határt.
A Baranya megyei Martonfára és a zalai Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomásokkal kapcsolatban a szóvivő úgy fogalmazott: kényszerű döntésről van szó, elkerülhetetlen a két - egyenként ezer ember befogadására alkalmas - átmeneti szállás létrehozása.

Ezek működésére addig van szükség, amíg azt a körülmények indokolják - mondta.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindkettőt lakott területen kívül alakítják ki, és a kormány garantálja a települések biztonságát.

A helyszínek kiválasztásával kapcsolatos kérdésre közölte: az illetékes szakemberek és hatóságok a martonfai és a sormási helyszínt találták a legalkalmasabbnak a többi szóba jöhető közül.

A Martonfával és Sormással való előzetes egyeztetés hiányát firtató kérdésre Kovács Zoltán azt válaszolta: mivel a két ideiglenes befogadóállomás nem a települések, hanem az állam területén létesül, az állam a saját döntési jogkörében járt el.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera