2021. február 28.,
Elemér napja

Geszler Mária Garzuly alkotásaiból nyílik kiállítás

2015-09-09 11:15:12 - Baranyanet - MTI

Legújabb műveit tárja a közönség elé Geszler Mária Garzuly Munkácsy-díjas keramikus csütörtöktől Pécsett.

A nemzetközi hírű művész huszonöt alkotása október 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között csodálható meg a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban - áll a szervező Janus Pannonius Múzeumnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Sárkány József művészettörténész, kurátor szerint a Vágy című tárlat anyagának fele szobor, a másik fele falikép, a művekre jellemző "a szitázott grafikákkal való felöltöztetés", a kerámia, a festészet és a szobrászat együttes jelenléte.

Geszler Mária Garzuly a benne élő értékek valóságát veti össze és ütközteti a mindennapok valóságával, művei a kerámiaszobrászat nemzetközileg elismert új értékei - idézi a kurátort a múzeum.

Hozzátették: a keramikus expresszív, egyéni mitológiát teremtő munkássága szervesen kapcsolódik a műfaj progresszív törekvéseihez, eleven kapcsolatot teremt más művészeti ágakkal, másrészt sajátos szintézisét adja az európai és a távol-keleti kultúrkörnek.

Geszler Mária Garzuly 1941-ben született Budapesten. 1965-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskola kerámia tanszakán, mestere Csekovszky Árpád volt. Kerámiatörténetet és művészetet gyakorlati évei és felfedező utazásai során tanult Hódmezővásárhelyen, Szovjet-Közép-Ázsiában, Grúziában és Örményországban. 1966-tól Szombathelyen él és alkot.

A művésznek az elmúlt évtizedekben számos helyen, köztük Szombathelyen, Budapesten, Szegeden, Bécsben, Párizsban, Japánban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában nyílt tárlata, alkotásait világszerte sok köz- és magángyűjtemény őrzi.

Munkásságát 1979-ben Munkácsy-díjjal, 1985-ben Bajor Állami Díjjal ismerték el, a pécsi Országos Kerámia Biennálén 2000-ben és az Első Országos Kerámia Quadriennalén 2013-ban is I. díjat kapott.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera