2019. július 17.,
Endre, Elek napja

Gazdag programkínálat a Janus Pannonius Múzeumban

2014-06-03 14:36:25 - Baranyanet

A nyár beköszöntével nemcsak a JPM állandó és időszaki tárlatai várják a látogatókat, hanem színvonalas társrendezvények, kiegészítő programok is. A múzeumot több, más szervezésű fesztiválon is népszerűsítik.


Szabadtéri reneszánsz játszóház várja a gyermekeket Pécsett

A „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállítás idején május 24-től szeptember 28-ig minden hétvégén középkori játszóházzal várja a Janus Pannonius Múzeum a családok legifjabb tagjait Pécsett, a Martyn Múzeum mellett. A Reneszánsz Kőtár területén nyíló játszóház két részből áll. Az alsó részen önállóan is játszhatnak az óvodás és iskoláskorú gyermekek; gólyalábakon járkálhatnak, patkóval célba dobhatnak, alagúton át mászhatnak és sok más kaland mellett kipróbálhatják a teniszlabdákat kilövő játékágyút is.

A játszóház másik részén a játékos kedvű ifjoncok felnőtt kísérettel vehetnek részt. Itt, az óránként induló foglalkozások keretében a jelmezes játékmesterek, animátorok különböző játékokon keresztül mesélnek a középkor érdekes, és igen gyakran kalandos világáról. A kipróbálható középkori tárgyak, használati eszközök még kézzel foghatóbbá teszik a történelmet, és felejthetetlenné a reneszánsz játékot.

A Dél-Dunántúli Vár és Kastély Klaszter által életre hívott szabadtéri játszóházat 300 Ft-os díjért vehetik igénybe a gyerekek, szülői felügyelettel. A „Hőspróba reneszánsz játszóház” minden szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig várja a játszani vágyó hősöket. A Leonardo-tárlat pedig a hét minden napján 10-től 18 óráig látogatható.

 

Nyári tábor a reneszánsz jegyében a múzeumban

Izgalmas, szellemi és fizikai aktivitásra egyaránt építő programokkal teli nyári tárbort szervez 10-14 éves korig a Janus Pannonius Múzeum 2014. június 16-20-ig. A Leonardo, a reneszánsz zseni című időszaki tárlat kiemelkedő sikerére alapozva a tematika ezúttal a reneszánszra épül.

A tábor hétfőtől péntekig 8.30-tól 16.00 óráig kínál színvonalas elfoglaltságot a gyerekeknek, akik az öt nap során a JPM öt szakmai osztálya által szervezett programokon vehetnek részt. A táborlakók játszva, interaktív módon ismerhetik meg a múzeumi munka fontos mozzanatait, érdekességeit. Jelentkezni a reneszansztabor@gmail.com címen lehet, telefonon pedig Frimmel Sára (72) 891-328 és Pápay Kornélia 06 70/ 207 2610 ad felvilágosítást a témában.


IDÉN IS VONZÓ PROGRAMOK A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN (2014. JÚNIUS 21.)

A Múzeumok Éjszakája országszerte a legnépszerűbb kulturális események közé tartozik. A baranyai megyeszékhely kezdetektől minden csatlakozik saját eseménysorával a rangos fesztiválhoz. 2014-ben is érdemes lesz részt venni a pécsi programsorozaton: lesznek szakmai tárlatvezetések (Zsolnay Múzeum, Modern Magyar Képtár, Csontváry Múzeum, Reneszánsz Kőtár, Várostörténeti Múzeum stb.), zenei, irodalmi műsorok, ismeretterjesztő előadások, filmvetítések, gyermekfoglalkozások, s nem marad el a szokásos tűzugrás sem.


Street art és 3D installációk a Múzeum utcában

A pécsi Vizuális Kultúráért Klaszter és annak tagjaként a Pécs 2010 Egyesület tavasz óta dolgozik olyan projekteken, hogy Pécsett, a kultúra városában, a kortárs képzőművészet milyen újszerű módokon jelenhet meg a város közterein. E kísérletek összefoglaló néven a Szabad-Tér Galériaként arra törekszenek, hogy a kortárs képzőművészetre fókuszálják a figyelmet, a művészek figyelmét pedig felhívják a város köztereire, amelyek számtalan témát és ugyanakkor megjelenési felületet jelentenek.

Újra birtokba kívánják venni a kiürülő belvárost, olyan események létrehozásával, amelyek újszerű eszközökkel, alacsony költségvetéssel a figyelmet a városközpontra összpontosítják. 2014 nyarától megvalósuló programsorozatuk A szép az utcán hever, Lucien Hervé magyar származású világhírű fotográfustól kölcsönözte elnevezését.

A Szabad-Tér Galéria következő programját a „Tér-kép-a térben” fiatal pécsi képzőművészek közreműködésével, PMJV Önkormányzatának támogatásával és olyan kiemelt partnerekkel közösen hozza létre, mint az Irány Pécs Kft, a Pécsi Fesztiválszervező Kft és a Janus Pannonius Múzeum.

A Sétatér Fesztivál és a pünkösdi hosszú hétvége alkalmából, valamint a június 21-i Múzeumok Éjszakájának beharangozójaként a street art eszközeinek felhasználásával olyan 3D-s installációk létrehozására tesznek kísérletet, amelyek a belváros építészeti- és térelemeire valamint a múzeum kiállításaira reflektálnak majd a „Múzeum utcában” (Káptalan utca) és a Dóm előtti Sétatéren.

 

A Leonardo-kiállítás számokban

Április 15-én nyitotta meg kapuit a Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállítás, amelyet június 2-áig több mint 15 000-ren tekintettek meg. A tárlat sikeréből a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozó Csontváry-, Vasarely- és Zsolnay-kiállítások is részesülnek, ezek forgalma az elmúlt hetekben közel 40-60 százalékkal nőtt.

Nagyon fontosnak tartjuk az iskolákkal való kapcsolattartást, ezért a szakmai osztályok múzeumpedagógiával foglalkozó munkatársaiból álló, ötfős csoport már a kiállítás megnyitásától kezdve megkeresi az oktatási intézményeket, s túrákat szervez. A munkatársak előre egyeztetett időpontokban tárlatvezetést is vállalnak.

Eddig (2014. június 1-jéig):
26 lefoglalt időpont
27 tárlatvezetés

Sajtómegjelenések száma (2014. június 1-jéig):
340
Ebből pozitív vagy semleges: 336
Negatív (részben vagy teljesen): 4

Kitelepülések:
FalkArt (Budapest, 2014. május 17.),
10%-os kuponakció, ajándékcsoki, fotófal
Érdeklődők száma: ~ 1000, kérőív kitöltések száma: 100

További kitelepülések júniusban:
30. Pécsexpo (2014. június 5-8.)
Sétatér Fesztivál (2014. június 5-22.)
III. Gere Jazz Fesztivál (2014. június 13-14.)
Graz, turisztikai kiállítás (2014. június 26-28.)

Janus Pannonius Múzeum

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera