2019. július 20.,
Illés napja

Fontolják meg döntésüket a visszalépő színházak

2015-04-16 08:19:06 - Baranyanet - MTI

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyétől visszalépő színházakat, hogy fontolják meg döntésüket.

 Az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata korábban azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják a POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt.

A 15. POSZT versenyprogramjába az Örkény Színház Mohácsi János rendezte E föld befogad avagy SZÁMODRA HELY, valamint a Bagossy László rendezte Hamlet című előadását válogatták be. A STEREO Akt a Boross Martin rendezésében bemutatott Felülről az ibolyát, a Szputnyik Hajózási Társaság pedig A heilbronni Katica című, Kovács D. Dániel rendezte produkcióval képviselteti magát a versenyprogramban.

Az Örkény Színház társulata azért döntött úgy, hogy visszalép a versenytől, mert nem értenek egyet azzal, hogy a POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor az MTT indoklás nélkül visszautasította a kritikuscéh delegáltját, és nem értenek egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság (MSZT) ezt szó nélkül tudomásul vette. Tiltakozásul az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból is. "Bejelentjük, hogy a jövőben esetleges beválogatásunk esetén sem kívánunk szerepelni a fesztiválon, mindaddig, amíg annak viszonyai nem válnak átláthatóvá és egyértelművé" - írták a közleményben, amelyben felszólították a két társaságot, hogy tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről.

Boross Martin és Kovács D. Dániel közös közleményében azt írta: az Örkény Színházhoz hasonlóan a versenyben előadásaikkal nem vesznek részt, mert nem látják biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen.

A Magyar Teátrumi Társaság a három színháznak címzett, és szerdán az MTI-nek is eljuttatott levelében emlékeztet arra, hogy a POSZT lebonyolításáért egy nonprofit kft. felel, amelynek többségi tulajdonosa Pécs városa, a két kisebbségi tulajdonos, egyenlő arányban a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság. A POSZT működéséért gazdaságilag, jogilag, szakmailag és morálisan is a tulajdonosok vállalják a felelősséget. Mint írják, a három tulajdonos megállapodásának megfelelően bizonyos szakmai kérdésekben a két szakmai tulajdonos dönt. Ilyen kérdés a válogatók személyének kiválasztása, a zsűri felkérése, a díszvendég meghívása, az off-program fő irányainak meghatározása.
Kiemelik: a válogatást a két szakmai tulajdonos által megbízott két válogató végezte, és döntésüket a tulajdonosok változtatás nélkül elfogadták. "Egyébként az ő kiválasztásuk és megbízásuk is hasonló körülmények között zajlott le, mint a zsűri tagjainak felkérése" - emlékeztetnek.

A zsűri tagjaira vonatkozó javaslatokat is a két szakmai tulajdonos gyűjti össze, a javaslatokat összegzi, majd közösen dönt arról, hogy végül kiket kér fel zsűritagnak. Egyetlen szakmai szervezet vagy egyesület, egyetlen magánszemély vagy színházi szakember ajánlattétele sem jelent automatikus delegálást. Sem a válogatók, sem a zsűritagok, sem a díszvendég személyére vonatkozóan - hangsúlyozzák, hozzátéve: ezen fentiek ismeretében "nevezett be" mindenki a POSZT versenyébe tavaly tavasszal, ajánlotta a válogatók számára előadásait.
Kiemelik azt is, hogy a két társaság senkit nem utasított vissza, a sok ajánlás közül konszenzussal választva hét zsűritag mellett döntött.

"Úgy látjuk, hogy a helyzet, amely a POSZT körül most kialakult, nem az együttműködés, hanem a széthúzás irányába hat. Nekünk nem ez a célunk" - írják, hozzátéve, hogy az elmúlt években a két társaság rengeteg energiát fektetett abba, hogy a POSZT kapcsán - és más ügyekben is - kompromisszumra törekedve döntsön.

A Magyar Teátrumi Társaság szerdai közleménye kitért arra, hogy szükség van a fesztivál megújulására, ennek lehetőségeiről, a POSZT jövőjéről - szintén konszenzusos megbízás alapján - egy részletes tanulmány készül. A megújulás útjairól a POSZT-on terveztek nyilvános vitát.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera