2018. december 16.,
Etelka, Aletta napja

Értékes Zsolnay-vázát kapott ajándékba a múzeum

2016-12-13 10:51:56 - Baranyanet

Ismét különleges műtárggyal gyarapodott a Janus Pannonius Múzeum iparművészeti gyűjteménye. Sárváry-Bene Zoltán egy Mack Lajos által 1906-ban tervezett Zsolnay vázát ajándékozott a múzeumnak.

Ismét különleges műtárggyal gyarapodott a Janus Pannonius Múzeum iparművészeti gyűjteménye. Sárváry-Bene Zoltán egy Mack Lajos által 1906-ban tervezett Zsolnay vázát ajándékozott a múzeumnak.

Az adományozó gyermekkorát Pécsett, a Káptalan u. 6. számú épületben töltötte. Később, az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, ahol majdnem 40 évet töltött, aktív éveiben az autóiparban ténykedett. 2008-ban települt vissza hazánkba, azóta Szentendrén él.

A Mack Lajos tervei alapján készült vázát gyermekkora óta ismerte, majd az eredeti tulajdonosától, nagymamájától megörökölte, s a gyönyörű műtárgyat 1980 óta őrizte. Sárváry-Bene Zoltán korábban édesapjának tett ígéretet, gondoskodik arról, hogy a váza megmaradjon az utókornak, s ezért szeretné, ha minél többen megismernék. E célra pedig a Janus Pannonius Múzeum Zsolnay-kiállítását látta legalkalmasabbnak.

A tervező és a váza

Mack Lajos (1876-1963) pozsonyi születésű, a bécsi akadémián tanult szobrászművész 1899-1916 között volt a Zsolnay gyár tervezője. Az 1900-as párizsi világkiállításra való felkészülés során érkezett a gyárba, hogy részt vegyen a szecessziós kollekció tervezésében, és a kiállítás attrakciójának, a magyar huszárság történetét bemutató terem huszár-figuráinak megmintázásában.

Az 1900-at követő években Mack Lajos számos plasztikusan díszített kerámia tervezője, nagyméretű épületszobrok modelljének elkészítője lett. Biztos formai érzékével, szakmai tudásával komoly érdemeket szerzett a gyár művészi hírnevének öregbítésében. A vázákon, tálakon elhelyezett figurái, állatalakjai egyszerre feleltek meg az életszerűség és a kerámiához illő stilizálás követelményeinek. Tervei kielégítették a korszak azon igényét, hogy a díszkerámia autonóm művészi értékek hordozója is legyen.

Az 1906-ban készült, 8068-as formaszámú vázája a perem mellett álló szerelmespárral jó példája a szimbolizmus eszköztárából vett motívum művészi megformálásának és egyúttal az eosin technikából származó festői hatások érvényesítésének.

Mack Lajos Zsolnay gyárbeli pályafutásának az első világháború vetett véget, amikor behívták katonának. Ezt követően szülővárosában telepedett le. Figurális díszű kerámiái azonban olyan népszerűek voltak, hogy az 1930-as évek elején visszahívták a pécsi gyárba, ahol néhány modelljét újra mintázta.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera