2019. június 26.,
János, Pál napja

Elindul a nemzeti közműszolgáltató márciusban

2015-02-19 07:57:43 - Baranyanet - MTI

Elindul az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. márciusban, a cégbírósági bejegyzés folyamatban van; a szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétől függ, amely március végére várható - jelentette be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank az elmúlt héten benyújtotta a cégbírósághoz azokat a dokumentumokat, amelyek a közműszolgáltató bejegyzéséhez szükségesek.

Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást, a Főgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik - közölte az államtitkár.
Németh Lászlóné a sajtótájékoztatón bemutatta a nemzeti közműszolgáltató vezérigazgatóját, Horváth Péter Jánost, aki eddig az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.
Az államtitkár felidézte, hogy 2014 augusztusában született a kormányhatározat az első nemzeti közműszolgáltató cég létrehozásáról.

A Miniszterelnökség a napokban kiadta a Magyar Fejlesztési Banknak azt az alapítói határozatát, amely a nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról szól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig meghatalmazta a bankot, hogy eljárhasson az állam nevében a cégalapításnál - mondta el.

Így hivatalosan is megkezdi tevékenységét az a társaság, amely az állami közműszolgáltatás egységes és központi irányításáért felel - közölte Németh Lászlóné.

A cég feladata, hogy kialakítsa az állami közműszolgáltatások rendszerét a földgáz, a villamos energia és a távhő területén. Az államtitkár a hatékony és olcsó szolgáltatást hangsúlyozva kiemelte a Magyar Posta és a díjbeszedő bekapcsolását a szolgáltatási láncba.

Folyamatban van az állami tulajdonú Főgáz Zrt. tevékenységi körének kiterjesztése országos szintűre, így a lakossági gázszolgáltatás hamarosan az egész ország területén elérhetővé válik a fogyasztók számára - mondta.

Ismertette azt is: az ügyfélszolgálati pontok a Főgáz ismert ügyfélszolgálatai mellett a posta kirendeltségein nyílnak meg. Még folyik az a vizsgálat, amely alapján kijelölik azokat a helyeket, ahol várják majd a szerződni kívánó ügyfeleket.

Az államtitkár utalt arra is, hogy a posta és a díjbeszedő nyújtotta lehetőségek kihasználása ésszerű együttműködést tesz lehetővé, a fogyasztók számára pedig kényelmes, egyablakos ügyintézést biztosít.

A későbbiek során bekapcsolják az egyablakos ügyfélkiszolgálásba a kormányablakokat is, hogy a lakosság még kényelmesebben intézhesse az állami közműszolgáltatással kapcsolatos minden ügyét.

Németh Lászlóné kiemelte: a nonprofit alapon működő nemzeti közszolgáltatás azt jelenti, hogy nem profitérdekeltségből tesznek meg lépéseket, nincsenek olyan kitűzött profitelvárások, mint a külföldi részvényeseknél.

Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt, a takarékos működésből és az állami infrastruktúrák bekapcsolásából adódó megtakarítást pedig a további rezsicsökkentés lehetőségének biztosítására, illetve fejlesztésre, szolgáltatás-bővítésre fordítják majd - hangsúlyozta az államtitkár.

Ugyanakkor piaci feltételek mellett jelennek meg a piacon, mert minden érvényes hazai és uniós szabályozást be fog tartani a közműszolgáltató - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a második lépcsőben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közműszolgáltató. Ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat a kormány az MFB bekapcsolásával a piac több szereplőjével. Az áramszolgáltatást 2016-ban mindenképpen el tudja kezdeni az ENKSZ, de nem kizárt a 2015-ös kezdés sem - hangsúlyozta Németh Lászlóné.

A harmadik a távhőszolgáltatás lesz, itt még sok feladat áll a kormányzati szereplők előtt.
A nemzeti közműszolgáltató a következő 2-3 évben fogja elnyerni azt a működési formát és azt az üzemméretet, amely biztosítani fogja az optimális hatékonyságot - összegezte az államtitkár.

Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: új fejezet kezdődik a hazai közműszolgáltatásban, az átalakulás a fogyasztóknak tartósan megfizethető szolgáltatásokat biztosít majd. A folyamat a rezsicsökkentéssel kezdődött, majd tartóssá tételének igényével folytatódott, és most megkezdődött a megvalósítás fázisa - hangsúlyozta.

A vezérigazgató ismertette: korábban több mint 20 évig dolgozott a Mol Csoportnál különböző vezető beosztásokban, 2010-től az energiahivatalt vezette, majd az elmúlt 20 hónapban az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera