2019. július 17.,
Endre, Elek napja

Csökken a mobil adatroaming díjszabása

2014-06-25 10:34:29 - Baranyanet

A roamingdíjak az egekben jártak, amikor 2007-ben az EU úgy döntött, hogy letöri az árakat. Az intézkedéseknek hála ma már 80–90%-kal kevesebbet kell fizetnünk a barangolási szolgáltatásokért, mint 2007-ben.

Az Európai Bizottság kezdeményezésének köszönhetően 2014. július 1-jétől kevesebb, mint a felére – megabyte-onként 45 eurócentről 20 eurócentre – csökken a barangolásos adatletöltésre kivethető díj maximális összege. Ennél is kevesebbet kell majd fizetniük azoknak, akik az Európai Unión belüli utazásaik során mobiltelefonjukat használják arra, hogy térképeket böngésszenek, videofelvételeket nézzenek meg, elolvassák e-mailjeiket, vagy frissítsék közösségi oldalukat.

Konkrét példán bemutatva ez azt jelenti, hogy az idei futball-világbajnokság során másik uniós országba utazó polgárok 25-ször kevesebbet fizetnek a külföldön igénybe vett adatroaming-szolgáltatásért, mint a 2010-es világbajnokság idején!

Azóta, hogy az EU korlátozta az adatbarangolásra kivethető díjak maximális összegét, az adatforgalom drámai mértékben megnőtt.

A mobilhívások és az SMS-ek díjszabása is csökken. Ez remek hír mindazok számára, akik európai utazásaik során is kapcsolatban szeretnének maradni családtagjaikkal és barátaikkal.

A fentieken túlmenően 2014. július 1-jétől az európai mobilszolgáltatók egyedi roamingtarifát kínálhatnak a más uniós országokba utazóknak, és – ha ez megoldható – engedélyezhetik, hogy ügyfelük a külföldi tartózkodás folyamán valamelyik helyi mobilszolgáltató adatszolgáltatásait vegye igénybe e-mailezés, online hírolvasás, fényképek feltöltése vagy internetes videók megtekintése céljából. Amennyiben tehát valaki külföldre készül, jól jár, ha összehasonlítja a barangolási ajánlatokat, mert még előnyösebb és kedvezményesebb megoldásra is rátalálhat!

Ugyancsak jó hír, hogy az EU olyan új szabályok kidolgozásán dolgozik, melyek a tervek szerint teljesen eltörlik majd a barangolási díjakat. A Bizottság „behálózott kontinens” elnevezésű rendeletjavaslatai azt hivatottak elérni, hogy teljesen megszűnjenek a roamingdíjak, biztosított legyen az internet nyitottsága és semlegessége, és javuljon a mobil- és a szélessávú szolgáltatásokat használó fogyasztók jogainak védelme.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera