2019. július 16.,
Valter napja

Az ötvenedik szerzőt fogadja idén az Íróprogram

2015-01-29 07:50:29 - Baranyanet - MTI

Az ötvenedik, nemzetközileg is ismert szerzőt látja vendégül idén a baranyai megyeszékhely az Európa Kulturális Fővárosa projekt felvezetéseként indult, és továbbra is népszerű Pécsi Íróprogram keretében.

Méhes Károly író, a program kurátora az MTI-nek elmondta: az ötvenedik alkotó júniusban, Csehországból érkezik, őt hazájában pályázaton választják ki, kilétére tavasszal derül fény.
Kiemelte, hogy előtte, márciusban az osztrák Antonio Fian, a Schratt című regény szerzője, áprilisban a New York Timesban az ukrajnai helyzetről több esszét is jegyző ukrán Natalka Sniadanko, májusban a német Dieter Lohr és Angela Kreuz tartózkodik Pécsett.

A kurátor hozzátette: augusztusban a horvát Dubravka Ugresic, A fájdalom misztériuma, a Banyatanya, szeptemberben pedig a japán Hirano Keicsiro, a Megfogyatkozás, Az első hold meséje, A hajnal című művek írója vendégeskedik a városban.

Méhes Károly emlékeztetett arra, hogy a Pécsi Íróprogramot Writer in Residence néven ő és Kulcsár Enikő ügyvivő indította 2007-ben, hogy a várost - lehetőséget adva tehetséges szerzők többhetes tartózkodásához és munkájához - európai irodalmi helyszínné tegye.

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2010-ig huszonkét író fordult meg Pécsett, akiknek a városban szerzett élményeit, benyomásait tartalmazó naplói 22xPécs címmel jelentek meg eredeti nyelven és magyar fordításban.

A sikernek, valamint a városvezetés és a kormányzat támogatásának köszönhetően a Writer in Residence Pécsi Íróprogramként folytatódott, így további alkotók, köztük a kortárs irodalom egyik legnagyobbra tartott művésze, az orosz Ljudmila Ulickaja is eljöhetett Pécsre.

A Pécsi Íróprogram 2012-ben tagja lett a rezidens művészi helyszíneket és intézményeket tömörítő ResArtis szervezetnek, amely irodalmi körökben tovább növelte a kezdeményezés és a város ismertségét.

A Pécsen megfordult írók az idén érkezőkkel együtt harminc országot képviselnek, s a szervezők azt tervezik, újabb antológiát jelentetnek meg a 2010 után vendégül látott alkotók írásaiból.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera