2019. július 16.,
Valter napja

Az Orosz Nemzeti Zenekar Pécsen és Budapesten ad koncertet

2014-11-25 07:51:20 - Baranyanet - MTI

Magyarországon koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar: a komolyzenében a világ legjobbjai közé sorolt együttes január 23-án a pécsi Kodály Központban, 24-én a budapesti Erkel Színházban lép fel.

A baranyai megyeszékhelyen este hét, a fővárosban este fél nyolckor kezdődő koncerteken az orosz romantika több remekműve csendül fel - áll a pécsi székhelyű Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-nek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kiemelték, hogy a közönség Glazunov E-dúr szvitje, A középkorból című darab és Csajkovszkij V., e-moll szimfóniája mellett Pécsen Sosztakovics G-dúr csellóversenyét, Budapesten pedig Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét hallhatja.

A zenekart alapítója, Mihail Pletnyov zongoraművész, karmester vezényli. A pécsi koncerten az őszi ARD Nemzetközi Csellóverseny győztese, Várdai István gordonkaművész, a budapestin a korábban a Moszkvai Paganini Verseny első díját megnyerő Baráti Kristóf hegedűművész lesz a szólista - jegyezték meg.

A Filharmónia utalt rá: a magánintézményként, orosz és más nemzetiségű magánemberek, cégek, alapítványok támogatásából működő Orosz Nemzeti Zenekar a megalakulását követően szinte azonnal kivívta a nagyközönség és a szakma nemzetközi elismerését.
Az Orosz Nemzeti Zenekar 2004-ben első orosz együttesként kapta meg albumáért a lemezipar legnagyobb díját, a Grammy-díjat, s az is figyelemreméltó, hogy a neves Gramophone magazin a történelem legjobbjaként listázta az együttesnek azt a felvételét, amely Csajkovszkij Patetikus szimfóniájából készült - hangsúlyozták.

A Filharmónia kitért rá, hogy Pécsett negyven éve nem lépett fel világhírű külföldi szimfonikus zenekar. A szervezők úgy vélik: a Kodály Központ e hangversennyel újabb lépést tehet annak érdekében, hogy egyre rangosabb helyet foglaljon el Európa hangversenytérképén.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera