2020. július 04.,
Ulrik napja

Átadták Kováts Zoltán emléktábláját a Barbakánnál

2016-08-04 08:35:10 - Baranyanet

A tegnapi napon került átadásra Kováts Zoltán emléktáblája a Klimó György utcában, a Barbakán bástya alatti virágágyásnál. Kováts Zoltán (1924-2010) az egynyári virágok híres nemesítője volt, országosan és nemzetközileg egyaránt elismert kutató-szakember, tudományos főtanácsadó, az MTA doktora, egyetemi tanár, aki nemesítői munkáját az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Intézetnél végezte.

A BIOKOM is rengeteg olyan virággal dolgozik városüzemeltetési tevékenysége során Pécsett, amelyet ő nemesített ki, ezek díszítik a pécsi közterületeket, virágágyásokat. Az országos és nemzetközi hírnév öregbítése, a hazai virágfajták előtérbe helyezése, valamint az igényes és szépséges virágágyások szellemében került sor a mai megemlékezésre, egyben tisztelegve a hazai nemesítők munkája előtt is.

Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a városban az elmúlt években végbement és végbemenő virágosítások és fásítások a Zöld Főváros cím jövőbeni elnyeréséhez vezető út egy jelentős részét jelentik a tüskésréti napelempark, valamint például a biomassza-üzem mellett. A Zöld Főváros címhez vezető út lépései azonban fontosabbak mint a cím maga - hangsúlyozta az alpolgármester -, hiszen a virágosításoknak és az évről évre gyarapodó-terebélyesedő városi zöldfelületeknek köszönhetően Pécs közterületei nem csupán szebbek és színesebbek lesznek, hanem a programnak köszönhetően a város levegője is egyre tisztább lesz. Ehhez azonban - folytatta - fontos a megfelelő szellemi és szakmai háttér, amelyet a város főkertésze, Nagy Ervin képvisel, valamint az olyan úttörő virágnemesítők mint, amilyen Kováts Zoltán volt, aki példaértékűen helyezte munkája középpontjába a hazai virágok nemesítését.

Nagy Ervin az avatón elmondta, hogy a növénynemesítés során fontos meghatározni és kikísérletezni azt, hogy egy adott virágnak mennyi gondozásra lesz majd szüksége. A pécsi közterületek virágainak kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy ne igényeljenek túl gyakori törődést, mégis maradjanak a lehető legtovább virágosak, díszesek. Az ilyen virágok létrehozása, nemesítése pedig Kováts Zoltán egyik legnagyobb érdeme, akinek mottója az volt, hogy „magyar városokba magyar nemesítésű virágok kerüljenek”.

Az eseményen részt vett még Preininger Éva, az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet igazgató-helyettese, valamint Kiss Tibor, a BIOKOM Nkft. ügyvezető igazgatója.

 

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera