2020. július 04.,
Ulrik napja

Alkalmi pénzverde nyílik a múzeumban

2016-04-19 08:03:27 - Baranyanet

Római kori és Árpád-kori, Baranya megyében fellelt éremleletekről tart előadást Nagy Balázs régész-numizmata április 23-án 16.30-kor a JPM Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan utca 4.). A prezentáció végén a résztvevők kipróbálhatják az érempénz verését valódi verőtővel.

Miért fontosak az érem- és kincsleletek a történelem és a régészet számára? A régészeti tárgyi leletek közül az érmeket lehet a legpontosabban datálni: év, néhány évtizednyi pontossággal. A tezaurált vagy elrejtett leletek egy része történeti, háborús események kapcsán maradtak a földben. A verési dátumok alapján meg lehet mondani, hogy az adott lelet (legkorábban) mikor került a földbe.

Pécs és Baranya megye területét Kr.u. 1. század végétől az 5. század első harmadáig tartó római kori története során több súlyos háborús pusztítás érte, amelyet a Római Birodalommal szomszédos barbár népekkel fennálló konfliktusok okoztak. A „Nagyító alatt a pénz” – Érem- és kincsleletek Baranya megyében című kiállításban szereplő éremleletek is ezen események tárgyi bizonyítékai. Melyek ezek és milyen eseményekhez kapcsolódnak? Megtudhatjuk a következő előadáson, amelyen emellett betekintést nyerhetünk a római kori pénzrendszer, a pénzeken szereplő feliratok és ábrázolások rejtelmeibe.

Pécs és Baranya megye középkori fejlődésében az egyetlen nagyobb törést a török hódításig a tatárjárás okozta (1241-1242). A régészeti megfigyelések alapján a megye területe és Pécs városa is súlyos pusztításokat szenvedett ekkor. A háborús fenyegetés szenzációs tárgyi bizonyítéka a pécsi Szent István téren 2005-ben előkerült éremlelet. Miért? Erre is fény derül április 23-án 16.30-kor a Múzeum Galériában.

A prezentáció végén a résztvevők kipróbálhatják az érempénz verését valódi verőtővel.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera