2019. június 27.,
László napja

A nagyobbik Bogányi-zongorát kapja Pécs

2017-03-27 08:28:32 - Baranyanet

A nagyobbik típust, a több mint 100 millió forintot érő Bogányi-zongorával gazdagodik a pécsi Kodály Központ – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Páva Zsolt pécsi polgármester szombaton a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

A nagyobbik típust, a több mint 100 millió forintot érő Bogányi-zongorával gazdagodik a pécsi Kodály Központ.

Páva Zsolt emlékeztetett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter bejelentésére, miszerint egy darab Pécsre kerül azokból a Bogányi-zongorákból, amelyeket a magyar állam megvásárolt.

- Nálunk nagy hagyománya van a koncertéletnek, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a 2010-es EKF programok kapcsán a pécsi közönség méltán harcolta ki: épüljön kiváló akusztikájú hangversenyterem a városban. A Kodály Központ azóta is páratlan népszerűségnek örvend, évente a létesítmény megépítéséhez biztosított pályázatban előírtnak a duplája, közel 100 ezer ember vesz részt benne koncerteken – mondta a pécsi polgármester.

Hozzátette: az új magyar hangszer bemutatkozása után a pécsiek keresték meg a városvezetést, hogy a nagy ipari innovációból Pécs is részesüljön. Ezért indított a közgyűlés közadakozást 2015 elején, s így gyűlt össze mintegy 2,3 millió forint. Ez a közadakozás is hozzájárult ahhoz, mondta, hogy a Kodály Központ is részesül egy hangszerből a kormányzati vásárlásnak köszönhetően.

Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, pécsi országgyűlési képviselő kijelentette: Magyarország egyik legértékesebb kulturális öröksége és infrastruktúrája méltó arra, hogy központi állami támogatásban részesüljön. Felidézte: a kormány a Modern Városok Program keretében kiemelt nemzeti támogatásban részesíti a pécsi kulturális intézményrendszert, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-t, a Pannon Filharmonikusok Zrt.-t. A 2016-os támogatás keretében 1,7 milliárdos, 2018-ban 1,8 milliárdos támogatást kap a város az intézmények fenntartására. Hozzátette: a Bogányi-zongora Pécsre hozatala is illik ebbe a támogatás formába.

Az államtitkár kiemelte: a manufakturális gyártás során előállított kettőből a pécsi Kodály Központ a nagyobb típust, a 292 cm hosszúságú, az eddig legyártott példányokhoz képest 30 cm-rel megnövelt rezgésfelületű, nagy hangversenyzongorát kapja.

- A pécsi hangszer gyártása ősszel fejeződhet be. Figyelemmel és tekintettel a pécsiek adományozására, az összegyűjtött 2,3 millió forint lesz a fedezet a gyárból, a különleges, rezgéscsillapított és magasabb biztosítás követelményeinek megfelelő szállításra, biztosításra, a Pécsre érkező hangszer helyszíni installációjára, hangolására - mondta Hoppál Péter, hozzátéve: Pécs polgármesterének azt a javaslatot tette, hogy még az év vége előtt november-december folyamán akár több koncert keretében kerüljön a nagyközönség elé az új pécsi Bogányi-zongora.

A Bogányi nagy versenyzongora jelenlegi piaci értéke: 107,9 millió forint

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera