2021. január 18.,
Piroska napja

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamaton

2014-11-26 08:09:56 - Baranyanet - MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 2,10 százalékos szintjén.

A testület július óta nem módosította az alapkamat szintjét. Azt megelőzően, a kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként az alapkamat 490 bázisponttal mérséklődött.
A tanács szerint tovább folytatódhat a magyar gazdaság növekedése. Úgy ítélik meg: a magyar gazdaságot kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás középtávon mérsékelt maradhat. A reálgazdaság dezinflációs hatása mérséklődik, és a jelenlegi monetáris kondíciók fenntartása mellett az infláció középtávon a céllal összhangban alakulhat.

A tanács úgy vélte: a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat. Véleményük szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság ezzel együtt óvatos monetáris politikát indokol.
Kitérnek arra: a belső kereslet élénkülése ellenére, az ország külső piacainak elhúzódó kilábalása miatt a kapacitások kihasználtsága csak fokozatosan javulhat. A foglalkoztatás növekedése mellett a munkanélküliség továbbra is meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott, hosszú távú szintjét.

A tanács közleménye szerint az októberi inflációs adat alapján a fogyasztói árak továbbra is historikusan alacsony dinamikát mutatnak. A középtávú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók mérsékelt inflációs nyomást jeleznek. Véleményük szerint az infláció az előrejelzési horizont (a következő nyolc negyedév) második felében érheti el az árstabilitásnak megfelelő 3 százalék körüli értéket.

A tanács úgy ítélte meg: a hazai gazdaság bővülése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, az uniós források növekvő felhasználása, illetve a jegybank növekedési hitelprogramja következtében is enyhülő hitelkorlátok elősegítik a beruházások élénkülését. A háztartások fogyasztása fokozatosan élénkülhet, azonban a megtakarítási hajlandóság továbbra is a válság előtti szint felett maradhat.

Rámutatnak: a nemzetközi befektetői hangulat többnyire kedvezően alakult az elmúlt hónapban, ami főként az Egyesült Államok kedvező makrogazdasági adataival, a japán jegybank monetáris lazításával, valamint az olajárak folytatódó csökkenésével magyarázható.

A hazai kockázati mutatók enyhén javultak, Magyarország sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő bruttó külső adósságállomány - olvasható a tanács dokumentumában.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera