2021. február 26.,
Edina napja

A forradalom hőseire emlékeznek Komlón

2016-10-03 08:15:06 - Baranyanet - MTI

Egyhetes rendezvénysorozattal - köztük a Mecseki Láthatatlanokat bemutató óriáskiállítással - emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire október 17. és 23. között Komlón.

A mecseki Közösségek Háza arról tájékoztatta az MTI-t, hogy minden korosztály számára kínálnak programokat 1956 hatvanadik évfordulója alkalmából.

Október 17-én úgynevezett óriáskiállítás nyílik az intézmény Czanik Galériájának archív óriásképeiből, valamint 1956-ról szóló könyvkiállítást is rendeznek.

Az 1956-os forradalom komlói és mecseki utóvédharcairól, valamint a Mecseki Láthatatlanok nevű szabadságharcos csapatról Rozs András nyugalmazott főlevéltáros, történész tart előadást aznap.

Október 18-án és 20-án általános iskolások számára szerveznek élményjátékot, amelyben 1956 baranyai vonatkozású eseményeit játékos formában dolgozzák fel több helyszínen. A programok között szerepel sziklamászás, erdei kalandpálya, korhű járművek, katonák és forradalmárok bemutatója is.

A mecseki város színházában a forradalom helyi eseményeihez kötődő irodalmi művek, naplók, dokumentumok felhasználásával készült színházi adaptációt állítanak színpadra október 21-én.

A Közösségek Házában a rendezvénysorozat idején tematikus filmklub is várja a résztvevőket Szilágyi Andor Mansfeld, Makk Károly Szerelem, Gothár Péter Megáll az idő és Mészáros Márta Napló Apámnak, Anyámnak című filmjeinek vetítésével. A programokat október 23-án ünnepi műsor és koszorúzás zárja.

A Közösségek Háza beszámolt arról is, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán négymillió forint támogatást nyertek a rendezvények lebonyolítására.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera