2019. április 19.,
Emma napja

Különdíjat kapott Pécs

2014-06-27 14:48:41 - Baranyanet

Brüsszelben díjazták a legsikeresebb „megújulós" településeket Pécs városa különdíjat nyert „100% megújuló energia alapú távhő" címen - 12 európai ország több mint 10.000 önkormányzata és régiója képviseltette magát a Megújuló Energiaforrások Bajnoksága (RES Champions League) ötödik évadjában, ami egy települések közötti európai uniós verseny, ahol az önkormányzatok a megújuló energiafelhasználás pályáján versengenek egymással.

Pécs városa bebizonyította, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásban Európa legjobbjai között van: a biomassza alapú távhőtermelés mellett egyéb megújuló energiaforrásokat is hasznosítanak, a szennyvíztelepen hamarosan megkezdi működését a biogáz üzem, a nemrégiben átadatott Szentágothai János Kutatóközpont épületeit pedig egy több mint 100 szondás hőszivattyús rendszer látja el hőenergiával. Az önkormányzat 2013-ban csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége nemzetközi kezdeményezéshez, így bizonyítva elkötelezettségét a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem iránt.

A kiválasztás azon alapult, hogy összesen mennyi a telepített megújuló energia kapacitás az adott településen. A zsűri figyelembe vette többek között azt is, mennyire elkötelezett a városvezetés a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt, végeznek-e szemléletformálást, van-e a településnek energiastratégiája, illetve hogy példát mutat-e az önkormányzat a közintézményeik energetikai korszerűsítésével, önkormányzati megújuló energia beruházásokkal.

Girán János kabinetvezető a díj kapcsán elmondta: ez az elismerés jelzi, hogy Pécs városa már eddig is nagyon komoly lépéseket tett az egészséges, zöld környezet megteremtéséért. Jelenleg is 16, összesen több tízmilliárdos, sikeres program folyik Pécsett. Ez a díj további pályázati lehetőségeket nyithat meg és elősegítheti, hogy Pécs városa 2017-ben „Európa Zöld Fővárosa” legyen.

2014. június 27.

Vissza a főoldalra

Pécsi webkamera